ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Тарнопольський: Україна відстає від світу у використанні інформації

Експерт закликав державу інтегрувати всі портали доступу до даних.

Тарнопольський: Україна відстає від світу у використанні інформації
Андрей Тарнопольский
Фото: Макс Требухов

Україна відстає від світу у використанні інформації, хоча технологічно здатна займати лідерські позиції.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна «У 21 столітті не обмін даними, а доступ до даних, організованому спільно з Колегіумом Анни Ярославни, сказав Андрій Тарнопольський, голова правління ГО "Центр геопросторових даних України".

"З одного боку Україна зараз на задніх позиціях у використання інформації, але технологічно Україна перебуває на досить високому рівні. Що необхідно? Створити нові умови, в яких використання інформації буде, скажімо, сприяти розвитку держави. Сьогодні є великі обсяги інформації, які ніяк не використовуються в прогнозуванні управління країною", - заявив Тарнопольський.

На його думку, щоб нівелювати це відставання, Україна повинна зробити необхідні інституційні та законодавчі зміни, а також визначити фінансування. "Необхідне створення органу, який керував би геопросторовою інформацією, який формував би правила її обробки", - вважає Тарнопольський.

Крім того, він вважає, що Україні необхідно перейти від філософії обміну даними до філософії доступу до даних.

"Є окремі портали (11 сайтів, за підрахунками Тарнопольського, - LB.ua), місця зберігання даних. Вони всі побудовані на різних принципах. Щоб отримати будь-які дані, ми повинні переводити дані в єдину систему або шукати можливість побудови єдиних інтеграційних циклів", - сказав Тарнопольський. Усе це вимагає додаткової роботи, часових і фінансових витрат. "У суспільстві є запит на інтегровану інформацію. Тобто необхідно створити систему єдиного і простого доступу до даних", - додав він.

"Вибір ідеології дає можливість отримати спрощений доступ до інтегрованих даних, швидший і дешевший доступ. А також впровадження сервісів на підставі інтегрованих даних. На жаль, сьогодні наші сервіси будуються на тих даних, які є на одному порталі. Між собою вони не гармонізовані", - підсумував Тарнопольський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram