ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна відзначить на держрівні 500-річчя Реформації

Протестантизм сягає 1517 року.

Україна відзначить на держрівні 500-річчя Реформації
Фото: president.gov.ua

Україна в наступному році буде відзначати на державному рівні 500-річчя Реформації, яка привела до виникнення протестантських церков.

Про це повідомив в суботу президент Петро Порошенко. Він доручив заступнику голови Адміністрації президента Ростиславу Павленку разом з представниками протестантських громад підготувати відповідний проект указу.

"Протестантські громади в Україні мають давню і багату історію. Ваша діяльність викликає повагу. Сподіваюся, що ми все будемо сприяти проведенню в Україні заходів з нагоди цієї дати на високому рівні. І ця подія, звичайно ж, має відзначатися і на державному рівні в загальноєвропейському контексті", - сказав Порошенко на зустрічі з представниками Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій.

Реформація - церковно-релігійний, духовно-суспільний і політичний рух оновлення у країнах Західної та Центральної Європи в XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства. Реформацію пов'язують з іменами Мартіна Лютера, Жана Кальвіна і Ульріха Цвінглі.

Почалася вона 31 жовтня 1517 року, коли, згідно з легендою, Лютер прибив до дверей церкви в місті Віттенберг "95 тез" про зловживання католицької церкви.

19 квітня 2016 року Рада євангельських протестантських церков України оголосила 2017 рік Роком Реформації і створила оргкомітет для підготовки урочистостей і просвітницьких заходів. У РЄПЦУ входять більш як 10 протестантських організацій, в тому числі Церква християн віри євангельської - п'ятидесятників, Церква євангельських християн баптистів, Українська лютеранська церква, Церква адвентистів сьомого дня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram