ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Гройсман закликав Раду обмежити десятьма днями терміни реєстрації ліків

Зареєстровані на Заході медикаменти перевірятимуть сім днів

Гройсман закликав Раду обмежити десятьма днями терміни реєстрації ліків
Фото: donbass.ua

Прем'єр Володимир Гройсман закликав Верховну Раду скоротити термін ухвалення рішення про реєстрацію лікарських засобів до 10 днів замість місяця.

Про це він сказав у Верховній Раді під час "години запитань до уряду".

"Я прошу тільки одне, наступного пленарного тижня (10-13 травня) одним із перших ухваліть цей закон. Демонополізуємо ринок, дамо можливість, щоб ці препарати з'явилися на полицях українських аптек і люди могли купити якісні ліки", - сказав Гройсман.

При цьому прем'єр пообіцяв, що Кабмін врахує у своєму законопроекті поправку нардепів, яка зобов'язує, щоб ліки були не тільки зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС, а й застосовувалися там.

Нагадаємо, уряд на засіданні 20 квітня ухвалив рішення спростити механізм реєстрації ліків. Того ж дня Кабмін вніс до Верховної Ради відповідний законопроект №4484. Він обмежує термін реєстрації лікарських засобів десятьма днями замість місяця. Крім того, документ встановлює, що зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС медикаменти мають бути сертифіковані в Україні протягом семи днів.

Ініціатива уряду пов'язана з тим, що через погано продуманий перехід на міжнародні закупівлі лікарських препаратів в Україні виник дефіцит цілої низки життєво необхідних вакцин. Неможливо дістати БЦЖ, вакцину від коклюшу, дифтерії та правця, вакцину від сказу. ЮНІСЕФ, який має закупити для України нові вакцини, готовий почати поставки, але проблема в тому, що з усього списку вакцин, які вони можуть привезти, тільки три зареєстровано в Україні.

Проблему можна вирішити, наказавши Державному експертному центру МОЗ швидше реєструвати ліки і вакцини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram