ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ЮНІСЕФ поставив в Україну першу партію вакцини від кору, паротиту та краснухи

МОЗ обіцяє найближчим часом скерувати препарати в регіони

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), згідно з договором з Міністерством охорони здоров'я про закупівлю ліків і вакцин, здійснив постачання перших 6 із 22 препаратів для антиретровірусної терапії та першу партію вакцин від кору, паротиту та краснухи (КПК).

Про це повідомила прес-служба МОЗ.

У відомстві кажуть, що АРВ-препаратами для хворих на ВІЛ/СНІД будуть забезпечені 45 тисяч пацієнтів, які зможуть продовжити цього року безперервне лікування. Також цього року вперше вдалося закупити педіатричні форми АРВ для 3 тисяч дітей.

КПК надійшло в Україну 277 тисяч доз. Ще одна партія очікується до кінця 2016 року. Сукупно закупівля цієї вакцини повинна забезпечити імунізацію 1 млн дітей. Крім КПК, протягом року через ЮНІСЕФ повинні також закупити БЦЖ, Гепатит Б, КДС (коклюш-дифтерія-правець), ДС (дифтерія-правець), вакцину від правця для дорослих, вакцину проти сказу, ОПВ (двовалентне). У МОЗ заявляють про укладення низки договорів і розробку графіка постачання.

"Закупівля ліків через міжнародні організації - важлива подія, оскільки Україна вперше скористалася прозорим і відкритим механізмом закупівлі ліків через міжнародні організації, що дозволило уникнути корупційних схем, закупити ліки та вакцини за найнижчою ціною на глобальному ринку. Сьогодні перші ліки для хворих на ВІЛ/СНІД і вакцини вже в Україні і найближчим часом будуть доставлені в регіони для використання", - заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець.

При цьому голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс заявила, що на сьогодні в Україні зареєстровано лише три з восьми закуплених препаратів. Перегінець сказав, що МОЗ працює над тим, щоб вакцини зареєстрували якомога швидше.

Крім того, за словами Барберіс, організація не тільки допомагає здійснювати закупівлю якісних ліків за нижчими цінами, але й інвестує понад 360 тисяч доларів власних ресурсів на підтримку логістики в Україні.

Нагадаємо, в Україні гострий дефіцит вакцин: повністю закінчилися запаси БЦЖ, вакцини від кашлюку, дифтерії та правця, давно немає вакцини від сказу.

Зазначимо також, раніше в Україну надійшла перша партія ліків, закуплених через Програму розвитку ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram