ГоловнаСуспільствоЖиття

У селі Минай Мукачівського району з'явилася площа імені Енді Воргола

Голова Закарпатської ОДА перейменував кілька топонімів

У селі Минай Мукачівського району з'явилася площа імені Енді Воргола
Энди Уорхол
Фото: wikimedia

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль підписав розпорядження про перейменування кількох топонімів у рамках закону про декомунізацію.

Про це повідомляє офіційний сайт Закарпатської ОДА.

Зокрема перейменували сім вулиць і одну площу в 5 населених пунктах Виноградівського, Іршавського, Мукачівського, Тячівського й Ужгородського районів.

Згідно з розпорядженням, вулицю Жовтневу в селі Ракошино Мукачівського району перейменували на вулицю Едмунда Егана (угорський економіст і громадський діяч середини 19 століття).

Вулицю Калініна в селі Лопухів Тячівського району - на вулицю Павла Бедзіра (видатний закарпатський художник, уродженець Тячівського району).

Вулицю Туряниці в селі Минай Ужгородського району - на вулицю Ференца Семана (видатний закарпатський художник). Вулицю Жовтневу - на вулицю Володимира Дегтярьова (видатний музейний діяч, багаторічний директор Закарпатського художнього музею ім. Й. Бокшая). А Жовтневу площу в цьому самому селі - на площу Енді Воргола (всесвітньо відомий художник українського походження, один із засновників поп-арту).

Вулицю Жовтневу в селі Фанчиково Виноградівського району - на вулицю Степана Кутлана (відомий художник і педагог, автор угорського букваря, який видавали з 1945 по 1965 рік, уродженець Фанчикова).

Вулицю Жовтневу в селі Кам'янське Іршавського району - на вулицю Ківяждзькую (Ківяждь - колишня назва Кам'янського).

Вулицю Колгоспну в селі Кам'янське - на вулицю Августина Волошина (президент Карпатської України, удостоєний звання Героя України посмертно).

Наступне розпорядження, яке стосуватиметься перейменування вулиць імені Валентини Терешкової, буде підписано найближчим часом.

Нагадаємо, через те, що місцева влада не перейменувала низку топонімів у належний термін, Москаль узявся за декомунізацію самостійно. Наприклад, в одному із сіл області вулицю Леніна перейменували на честь соліста групи The Beatles Джона Леннона.

Також голова ОДА обіцяє перейменувати решту вулиць на честь загиблих в АТО закарпатців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram