ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна вирішила відмовитися від тривалентної вакцини проти поліомієліту

МОЗ утилізує понад 5,7 млн доз

Україна вирішила відмовитися від тривалентної вакцини проти поліомієліту
Фото: stoppolio.in.ua

Україна вирішила відмовитися від тривалентної оральної поліовакцини (містить три типи вірусу) і утилізувати невикористані дози.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, про це йдеться в наказі від 24 березня №237 "Про деякі питання застосування вакцини для профілактики поліомієліту", де прописано план переходу на бівалентну живу оральну вакцину. Він передбачає збір даних про потреби регіонів у новій вакцині, подачу відповідної заявки в ЮНІСЕФ, завершення реєстрації бівалентної вакцини, проведення тематичних семінарів про перехід.

Як зазначає профільне видання "Аптека", додаткова вакцинація проти поліомієліту дітей в Україні проводилася саме тривалентною вакциною. При цьому на складах ДП "Укрвакцина" зараз зберігається 1,5 млн доз перезамороженої вакцини, яку так і не використали. Крім того, як повідомив заступник міністра Ігор Перегінець під час брифінгу 4 березня після завершення додаткової імунізації в регіонах України в наявності залишається 3 млн 281 тис. доз вакцини.

Таким чином, Україні треба буде утилізувати понад 5,7 млн доз.

Перехід з тривалентної на бівалентну вакцину передбачено рішенням ВООЗ від 22 травня 2015 року, яке передбачає поетапну відмову від використання пероральної вакцини до 2020 року. Таким чином ВООЗ намагається ліквідувати поліомієліт вакцинного походження.

Бівалентна вакцина, на відміну від тривалетної, не містить живий поліовірус типу 2. Випадки поліомієліту, викликаного вірусом цього типу, що природно циркулює, не фіксувалися з 1999 року, але були випадки інфікування після застосування тривалентної вакцини.

В кінцевому підсумку світ має перейти на інактивовану поліовакцину (ІПВ), яка вводиться за допомогою ін'єкції, забезпечує імунітет від усіх трьох типів поліовірусу, але, на відміну від оральної вакцини, не викликає поліомієліт вакцинного походження, оскільки для її виробництва використовується мертвий вірус. Основний мінус ІПВ - її висока вартість.

У разі успішної ліквідації як дикого вірусу поліомієліту, так і вірусу вакцинного походження, ця хвороба стане другою ліквідованою інфекційною хворобою після натуральної віспи, яку перемогли в 1970-х роках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram