ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Рівень захворювання на туберкульоз серед дітей зріс до 1,5%

Загальна кількість тих, хто перебуває на обліку в тубдиспансері, становить 365 тисяч

Рівень захворювання на туберкульоз серед дітей зріс до 1,5%

Рівень захворювання на туберкульоз в Україні серед дітей зріс до 1,5%.

Такі статистичні дані за 2014-2015 рік в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" озвучив директор Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України академік Юрій Фещенко.

При цьому він зазначив, що загалом по країні цей показник знизився.

"Тенденція, що окреслилася 7 років тому, залишається. Знижується рівень і захворюваності, і, що найголовніше, смертності від цієї недуги", - говорить Фещенко.

Однак, як стверджує видання, ці дані відрізняються від тих, які подають іноземні фахівці, які приїжджають в Україну для вивчення цієї проблеми. За їхніми даними, показник захворюваності в Україні - 100 випадків на 100 тис. населення. Однак Фещенко каже, що об'єктивних досліджень ніхто не проводив - ні на національному, ні на регіональному рівнях.

За даними ВООЗ, про епідемію йдеться лише тоді, коли показник захворюваності становить 1% від загальної кількості населення. В Україні кількість хворих, які перебувають на обліку в протитуберкульозних та інших закладах охорони здоров'я, становить майже 365 тисяч. Статистика свідчить, що серед хворих на туберкульоз 58% - за межею бідності, каже Фещенко. При цьому він не виключає, що велика кількість переселенців - понад 1,5 млн - може спричинити загострення ситуації.

"Війна, втрата рідних, зруйновані будинки - в усі часи це провокувало в людей стрес. І в XXI столітті теж. Сотні тисяч людей опинилися в складних умовах, вони не завжди мають можливість своєчасно пройти обстеження, проконсультуватися, пройти курс лікування", - говорить він.

Зростання захворюваності серед дітей академік також пояснює тим, що вони першими реагують на труднощі в сім'ї та країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram