ГоловнаСуспільствоЖиття

Адвокат прокоментувала визнання РФ українського громадянства Сенцова і Кольченка

Сидоркіна побачила хороший знак для екстрадиції політв'язнів в Україну

Адвокат прокоментувала визнання РФ українського громадянства Сенцова і Кольченка
Фото: twitter.com/SvobodaRadio

Адвокат українського політв'язня Олександра Кольченка Світлана Сидоркіна заявила, що визнання українського громадянства її підзахисного, а також Олега Сенцова, - хороший знак у розгляді питання про їх екстрадицію в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Думаю, доповідь Памфіловой (уповноваженої з прав людини в РФ, - ред.) узгоджена з владою. Тому посилання в доповіді ППЧ на українське громадянство Кольченка та Сенцова сприймаю як знак позиції влади з цього питання. Дуже сподіваюся, що це хороший знак для нас, і вони повернуться в Україну", - сказала Сидоркіна.

Вона підкреслила, що "до цього моменту українського громадянства Кольченка і Сенцова офіційно не визнавали ні слідство, ні цивільні суди, ні прокуратура". Правда, при винесенні вироку в Ростові Північно-Кавказький суд їх українського громадянства не заперечував. Однак зазначена заява ППЧ РФ - це перша однозначно і публічно сформульована позиція офіційної російської структури з цього приводу.

Сидоркіна нагадала, що адвокати Сенцова і Кольченка відправляли документи щодо їх екстрадиції до Мін'юсту України, звідки отримали офіційну відповідь, що всі необхідні документи зібрані і відправлені до Мін'юсту Росії. Рішення з приводу відбуття покарання в Україні може бути прийняте згідно з відповідною Конвенцією між Україною і РФ.

Нагадаємо, в щорічній доповіді омбудсмена РФ йдеться, що в результаті зроблених за скаргами Сенцова і Кольченка дій уповноваженого з прав людини "була усунена правова невизначеність щодо їх громадянської належності та визнано їх українське громадянство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram