ГоловнаСуспільствоЖиття

Лютий 2016 року став найтеплішим в історії метеоспостережень

Температура була на 1,35 градуса вище за середні показники.

Лютий 2016 року став найтеплішим в історії метеоспостережень
Фото: Макс Требухов

Лютий 2016 року став найтеплішим за всю історію метеоспостережень, які ведуть з 1880 року.

Таких висновків дійшли експерти NASA на підставі даних супутників, пише Бі-Бі-Сі. Глобальна середня температура на поверхні Землі в цьому лютому була на 1,35 градуса за Цельсієм вище, ніж середнє значення для цього місяця за контрольний період з 1951-го по 1980 рік.

Вчені називають причиною цього поєднання рекордно потужного прояву так званого "ефекту Ель-Ніньо" з процесами антропогенного глобального потепління.

Попередній аномально теплий лютий був у 1998 році - так само в рік вкрай інтенсивного Ель-Ніньо. Однак тоді перевищення середньої температури над нормою становило лише 0,846 градуса за Цельсієм.

Нагадаємо, 2015 рік став найспекотнішим в історії метеоспостережень. Середня температура повітря на планеті минулого року становила близько 15 градусів Цельсія, що приблизно на 0,2 градуса вище, ніж показник 2014 року, і на 0,9 градуса вище за середньорічну температуру всього XX століття.

Загалом 14 із 15 найспекотніших років за історію спостережень припадають на XXI століття.

У грудні 2015 року в Парижі відбулася конференція ООН із проблем зміни клімату, на якій затвердили угоду про скорочення парникових газів, що призводять до нагрівання Землі.

Світ погодився вжити заходів, щоб якомога швидше перейти від нарощування до скорочення викидів парникових газів. Баланс між джерелами і поглиначами газів повинен бути досягнутий у другій половині 21 століття. Всі без винятку країни повинні запровадити свої національні програми для зниження викидів, технологічного переозброєння та адаптації до кліматичних змін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram