ГоловнаСуспільствоЖиття

Папа Франциск прокоментував інтерв'ю голови УГКЦ щодо "гаванської декларації"

Голова Католицької Церкви на зустрічі з патріархом Кирилом закликав виконувати Мінські угоди

Папа Франциск прокоментував інтерв'ю голови УГКЦ щодо "гаванської декларації"
Фото: Радио Ватикана

Папа Римський Франциск під час перельоту з Мексики в Рим під час традиційного спілкування з журналістами прокоментував зустріч із російським патріархом Кирилом, підписану 12 лютого спільну декларацію, а також інтерв'ю голови УГКЦ Святослава (Шевчука) щодо цього документа.

Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Голова Католицької Церкви наголосив, що поважає Блаженнішого Святослава, зазначивши, що добре його знає, адже впродовж чотирьох років вони разом працювали в Буенос-Айресі.

"Коли він в 42 роки був обраний Верховним Архиєпископом, що свідчить про те, що це - гідна людина, він приїхав у Буенос-Айрес, щоб забрати свої речі, і прийшов до мене і подарував мені іконку Пресвятої Богородиці, сказавши: "Вона супроводжувала мене впродовж усього життя. Хочу залишити її тобі за те, що підтримував мене впродовж цих чотирьох років"", - розповів Папа Франциск.

За його словами, це одна з небагатьох речей, яку він попросив привезти з Буенос-Айреса і тримає її на своєму робочому столі.

"Отже, це людина, до якої маю велику повагу, а також відчуваю близькість, тому що ми між собою звертаємося "на ти"", - зазначив голова Католицької Церкви.

Коментуючи інтерв'ю, в якому голова УГКЦ каже, що багато віруючих почуваються "зрадженими" і "розчарованими", Папа Франциск зауважив, що це лише одна фраза з великого інтерв'ю, в якому Блаженніший Святослав чітко позиціонує себе як син Церкви в спілкуванні з єпископом Риму, говорить про свою близькість із Папою і про віру.

"Я неодноразово згадував український народ, закликаючи до молитви і солідарності, наприклад, під час молитви "Ангел Господній" або загальних аудієнцій", - сказав Папа Римський.

За словами голови Католицької Церкви, хоча щодо ситуації в Україні документ є дискусійним, в декларації чітко закликається покласти край війні та досягти взаєморозуміння.

"Я особисто говорив, що слід виконувати Мінські угоди. Римська Церква, Папа завжди закликали: "Шукайте мир!". Я прийняв обох президентів", - зазначив Папа Франциск.

Він зазначив, що в зоні конфлікту на сході України перебуває нунцій, підтримуючи солдат, допомагаючи пораненим, і згадав, що Католицька Церква також направила чимало допомоги для постраждалих, постійно закликаючи до миру і дотримання підписаних угод.

Нагадаємо, голова Української Греко-Католицької церкви Святослав закликав віруючих не драматизувати заяву Папи Римського Франциска і предстоятеля Російської православної церкви Кирила, хоча вона і викликає багато запитань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram