ГоловнаСуспільствоПодії

Український Червоний Хрест викрили у гендлярстві

Організація виявилася мало не комерційним підприємством

Український Червоний Хрест викрили у гендлярстві
Фото: hromadske.tv

Товариство Червоного Хреста України продає гуманітарну допомогу і заробляє на платних курсах першої медичної допомоги.

Зокрема журналісти програми "Слідство.Інфо" зняли на приховану камеру, як представник райорганізації Червоного Хреста в Деснянському районі Києва дешево продавав косметику. Крім того, у Вишгороді організація продавала зубну пасту по 10 гривень за ціни упаковки 50-60 гривень. З'ясувалося також, що раніше тут продавали взуття по 30 гривень. Ще в одному випадку голова первинної організації Червоного Хреста на заводі "Артем" продавала кондитерські вироби.

Товар від Червоного Хреста - це гуманітарна допомога, яку пожертвували організації, щоб ЧХ передав їх нужденним.

"Продукцію, яку реалізують співробітники Червоного Хреста, організації безкоштовно передала компанія зі всесвітньо відомою назвою. За нашими даними, таку гуманітарку можна купувати в промислових масштабах - це просто питання домовленості", - йдеться в сюжеті.

Крім того, Червоний Хрест організовує курси першої медичної допомоги. Офіційно вони безкоштовні, але на ділі виявилося, що відвідувачі повинні сплатити 300-400 гривень як "благодійний внесок".

Співробітник столичного Червоного Хреста повідомив журналістів, що для кожної рай- або міськорганізації товариства встановлено фіксовану суму, яку слід передати нагору - національному комітету. У середньому це 1500 гривень на місяць. У країні таких організацій сотні.

Виявилося також, що Червоний Хрест не передав надані меценатами медикаменти військовим шпиталям у низці областей.

При цьому організація з 1993 року отримує фінансову підтримку з держбюджету. Тільки з 2013-го по 2016 рік на потреби організації виділено понад 365 млн гривень.

Головний офіс Червоного Хреста в Женеві відповів на запит журналістів про форми контролю над національними організаціями так: "В Україні Товариство Червоного Хреста України є самостійним і незалежним членом руху. Воно складається з регіональних відділень під керівництвом національного комітету зі штаб-квартирою у Києві. Міжнародний Комітет Червоного Хреста, як такий самий незалежний член руху, не має прямого впливу на національне товариство".

Після виходу сюжету і спровокованого ним резонансу на сайті Червоного Хреста України з'явилося повідомлення, що оприлюднені факти перевірять. При цьому організація нічого не спростовувала.

"Товариство Червоного Хреста України стурбоване негативною інформацією, наданою у програмі "Слідство.Інфо", що вийшла вчора на «Громадському ТБ». Зазначимо, що після звернення волонтерів Київського загону швидкого реагування у листопаді 2015 року національний комітет товариства провів вибіркову ревізію діяльності Київської міської організації. Наприкінці грудня 2015 року після зустрічі з керівництвом Київської міської організації та головами районних організацій вирішили провести комплексну перевірку в січні 2016 року. Як і було заплановано, цю роботу розпочато... Факти, оприлюднені в передачі, докладно перевірять. За результатами роботи ревізійної комісії буде вжито відповідних заходів", - сказано в заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram