ГоловнаСуспільствоПодії

Працівники російської колонії побили до смерті українського підлітка

16-річного хлопця із Закарпатської області обзивали бандерівцем і хохлом

Працівники російської колонії побили до смерті українського підлітка
Погибший подросток
Фото: novayagazeta.ru

У ніч на 25 листопада сімох підлітків привезли в Бєлореченську виховну колонію на Кубані. Працівники колонії привели їх у душову і почали бити, при цьому вимагаючи віджиматися і присідати. Один з підлітків, 16-річний громадянин України Іван Поп, робити це відмовився. Його побили до смерті.

Про це пише "Новая Газета". Видання публікує витяг зі свідчень інших підлітків, зафіксованих в акті Громадської спостережної комісії у Краснодарському краї.

"Попросили пройти в душову, де вони були повністю роздягнені; після цього їх усіх почали бити співробітники (у кількості 5-6 осіб), в масках, светрах і рукавичках, ударів завдавали руками і ногами по всьому тілу; змушували віджиматися від підлоги і присідати, хто не міг далі віджиматися і присідати, того знову били; били всіх сімох підлітків, при цьому були присутні і спостерігали весь процес побиття інші співробітники (у кількості ще 5-6 осіб), одягнені у формений одяг (без масок); двоє із засуджених непритомніли".

"Більше за інших били засудженого Попа В.І. (прізвище загиблого розголошується в інтересах його батьків - ред.), який відмовлявся віджиматися і присідати; називали його бандерівцем, хохлом; він просив співробітників «не бийте, досить, досить», але співробітники продовжували побиття, ставали йому на голову і тиснули на неї ногами; погрожували йому, що змусять його «жерти гівно і мити туалет»; відтягнули його вбік туалету і продовжували побиття, унаслідок чого той знепритомнів".

П'ятеро підлітків зараз лежать у медсанчастині колонії, один - в районній лікарні Бєлореченська.

Загиблий Віталій Поп виріс у Закарпатській області України, в селі Грушеве Тячівського району. Його мама, Світлана, родом з Кубані. Наприкінці 80-х вийшла заміж за українця Івана Попа, який до того часу саме відслужив у ПДВ. Вирішили жити у нього в Грушевому. Але років п'ять тому життя в селі стала зовсім бідним, тому повернулися на Кубань.

За розповідями односельців, підліток потрапив у погану компанію, а коли в магазині на вулиці Гоголя трапився розбій, узяв всю провину на себе. За статтею 162 отримав 4 роки 8 місяців колонії.

Зараз сімох співробітників колонії, в тому числі в.о. начальника, заарештовано на два місяці. Крайовий СК порушив дві кримінальні справи: за частиною 4 статті 111 (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило смерть потерпілого) і за частиною 3 статті 286 (перевищення посадових повноважень із заподіянням тяжких наслідків).

Батькам убитого вже дев'ятий день не видають тіло, наполягаючи на тому, щоб похорони проводили в Краснодарському краї. Обоє батьків - громадяни України, що мають лише дозвіл на тимчасове проживання в Росії. Батьки побоюються, що за відмову ховати сина в Росії їм можуть помститися, не пустивши назад в РФ чи згодом депортувавши.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram