ГоловнаСуспільствоВійна

Справа комбата "Слобожанщини" - кримінал, а не переслідування добровольців, - Кожемяко

Волонтер не виключає, що Янголенко затаїв на нього образу

Справа комбата "Слобожанщини" - кримінал, а не переслідування добровольців, - Кожемяко
Всеволод Кожемяко
Фото: Макс Требухов

Кримінальна справа стосовно комбата "Слобожанщини" Андрія Янголенка не має в собі політичного підтексту.

Про це заявив LB.ua бізнесмен і волонтер Всеволод Кожемяко, коментуючи інформацію про те, що Янголенко готував вбивство міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, нардепа Андрія Білецького і самого Кожемяка.

Раніше міністр Аваков заявив, що у Янголенка могло "зірвати дах" через участь у війні. Кожемяко згоден із цією думкою, але при цьому волонтер не виключає також того, що комбат міг затаїти образу на нього особисто за те, що він перестав допомагати його батальйону. "Я багато допомагав цьому підрозділу на самому початку, але потім я побачив, що вони хочуть більше, ніж їм потрібно, і переключився на інших", - розповів Кожемяко.

Він повідомив, що востаннє зустрічався з Янголенком минулої зими на нараді з міністром внутрішніх справ, ще коли не знав про плани комбата. А через деякий час до нього потрапив півторагодинний запис розмови Янголенка з потенційним кілером, який він передав до органів прокуратури. Трихвилинний витяг з цієї розмови бізнесмен виклав на своїй сторінці у фейсбуці.

Сегодня задержан командир батальона "Слобожанщина" Андрей Янголенко. Я много помогал этому подразделению весной-летом 2014.Потом сконцентрировался на помощи другим частям. Не могу понять причину такой озлобленности командира на весь свет, но он почему-то решил, что все, кто ему помогал, теперь мешают его военной карьере. Среди них и я и командир "Схидного корпуса" Олег Ширяев и некоторые другие. Поэтому он решил нас "ликвидировать". Я знал об этом уже несколько месяцев назад. Жить с эти знанием достаточно тяжело. Это не зона АТО,где враг четко за линией фронта. Очень жаль, что в украинском добровольческом движении попадаются такие персонажи. К посту добавляю эту запись разговора с потенциальным исполнителем, которую получил давно. Кто знает Андрея , узнает его голос . Половину того, что он говорит, это конечно бред, но явно видно, что этот человек опасен для общества. Бог ему судья.Я благодарен сотрудникам СБУ , которые ,как всегда профессионально подошли к этой проблеме.

Posted by Vsevolod Kozhemyako on 11 вересня 2015 р.

Кожемяко впевнений, що у випадку з Янголенком не може йти мова про якесь політичне переслідування добровольчих батальйонів. "Весь цей шум, що добровольчі батальйони відтягують назад... Добровольчий рух дуже неоднорідний, там є дуже різні люди. У кожній окремій ситуації треба розбиратися. Ось ми були поруч із цим підрозділом дуже довго, і знаємо ці деталі", - сказав він, підкресливши, що ця конкретна справа - "суцільна кримінальщина".

Бізнесмен також зазначив, що, за його інформацією, добровольчого батальйону "Слобожанщина" як такого вже не існує. У його складі залишилося всього два десятки осіб, причому частина бійців пішли зі "Слобожанщини" через конфлікт із Янголенком.

Нагадаємо, комбата Янголенка затримали 11 вересня у Харкові. За інформацією силовиків, він керував злочинним угрупованням, яке готувало замах на главу МВС Арсена Авакова, а також низку інших замовних вбивств у Києві та Харкові. Згодом Аваков уточнив, що затриманий комбат "Слобожанщини" готував замах не тільки на нього, а й на Всеволода Кожемяка і Андрія Білецького. На думку Авакова, у Янголенка "зірвало дах" від синдрому повернення з війни.

У грудні 2014 року LB.ua записав інтерв'ю з Янголенком і його дружиною, в якому він стверджував, що з двома батальйонами міг би зачистити Донецьк.

43-річний Кожемяко є засновником і гендиректором групи "Агротрейд", входить у топ-100 найбагатших бізнесменів країни за версією журналу "Фокус".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram