ГоловнаСуспільствоПодії

Голова ДСНС: щорічні пожежі - на відповідальності власників лісових масивів

Потрібно вчасно вирубувати сухі дерева, косити траву, переорювати землю, а цього не роблять.

Голова ДСНС: щорічні пожежі - на відповідальності власників лісових масивів

За регулярні з року в рік пожежі під Києвом, що приносять у столицю смог, відповідальні власники земельних ділянок, на території яких є торфовища та лісові масиви. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив голова Держслужби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

"Власники земельних ділянок, на території яких є торфовища, лісові масиви - вони повинні вчасно проводити чистку лісових насаджень, скошування трави, переорювання землі і так далі, постійно спостерігати за протипожежним станом", - сказав Чечоткін.

Однак, за його словами, цих заходів для запобігання пожежам не проводять як таких.

Також він рекомендує проводити роз'яснювальну роботу серед населення, особливо серед людей, які мешкають у приватних будинках поблизу лісових масивів, полів з некошеною травою.

"Люди закінчують копати картоплю, бур'ян позривали - в купі він всихає, загоряється. За такої температури повітря виникнути пожежі дуже легко. (Люди) виходять у ліс, неакуратно поводяться, починаючи від кинутих недопалків і закінчуючи багаттям. А зараз коли вітром понесе - через 10 м буде там пожежа з такою температурою", - сказав Чечоткін.

Стосовно торфовищ, то ситуація з ними складна не тільки в Україні, а й в усьому світі, зазначив чиновник.

"Жодне торфовище не гаситься за день, за два, за три, за п'ять днів. Особливо якщо там площа 2-3 га. Здійснити штучне зволоження - робити канали, запускати туди воду - зараз це робити неможливо, тому що в деяких місцях до 2 метрів упав рівень ґрунтових вод", - зазначив Чечоткін.

Він також наголосив, що гасити лісові пожежі повинна не Держслужба з надзвичайних ситуацій - за законом, відомство залучають тільки в разі надзвичайної ситуації. Пожежі на кшталт учорашнього повинні гасити лісники. "Але, незважаючи на це, ми змінили методику і залучаємо наші підрозділи на первісній стадії виникнення пожежі", - сказав чиновник.

За словами Чечоткіна, для локалізації вчорашньої лісової пожежі в Зазим'ї залучено більш ніж достатньо ресурсів: загалом 65 осіб і 17 одиниць техніки, зокрема від МНС - 38 осіб і 8 одиниць техніки.

Як повідомляли, концентрація сірки в київському повітрі почала знижуватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram