ГоловнаСуспільствоЖиття

У Харкові відкрили севастопольський пам'ятник Сагайдачному

Гетьмана встановили на набережній Харків-ріки.

У Харкові відкрили севастопольський пам'ятник Сагайдачному
Фото: city.kharkov.ua

У Харкові в суботу відкрили пам'ятник українському гетьману Петрові Сагайдачному, який раніше стояв у Севастополі і який після анексії півострова Крим Росією демонтували.

Як повідомляє прес-служба міськради Харкова, тепер гетьман стоїть у сквері на Червоношкільній набережній у районі її перетину з Московським проспектом.

Пам'ятник з'явився в Севастополі 2008 року, але коли відбулася анексія Криму, місцева влада демонтували монумент і хотіла утилізувати його. З ініціативи мера Харкова Геннадія Кернеса відбулися переговори, в результаті яких вдалося переконати севастопольську владу передати пам'ятник у Харків, йдеться в повідомленні.

Однак сам Кернес на відкриття не приїхав, відправивши замість себе заступників - Ігоря Терехова, Світлану Горбунову-Рубан і Тетяну Чечетову-Терашвілі. Також приїхав секретар міськради Олександр Новак.

Пам'ятник Петрові Сагайдачному - гетьманові Війська Запорізького, кошовому отаману Січі й організатору походів проти Кримського ханства й Османської імперії - встановили в севастопольській бухті Омега 2008 року до 225-річчя заснування міста. Бронзовий монумент на високій колоні з граніту і мармуру виконав відомий український скульптор Володимир Луцак.

Торік ініціатором знесення пам'ятника став окупаційний губернатор міста Сергій Меняйло, який заявив, що монумент не має жодної історичної цінності для міста. Скульптуру демонтували 26 квітня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram