ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ виграв суд у постачальника медпрепаратів для хворих на ВІЛ/СНІД

Суд не дозволив підвищувати суму договору через стрибок курсу валют

МОЗ виграв суд у постачальника медпрепаратів для хворих на ВІЛ/СНІД
Фото: lifedon.com.ua

Господарський суд Києва відхилив позов фірми-постачальника антиретровірусних препаратів ТОВ "Фіоліс Трейд Лтд.", яка є правонаступником фармдистриб'юторів ТОВ "Вектор-Фарма", до Міністерства охорони здоров'я про підвищення суми договору на поставку препаратів для лікування хворих на ВІЛ/СНІД.

Про це повідомляє офіційний сайт МОЗ.

"Суд ухвалив єдине правильне рішення у цій справі. На судовому засіданні ми надали велику доказову базу з посиланням на законодавство і широку судову практику про те, що фінансова криза, коливання курсу валют не є достатнім приводом для зміни у примусовому порядку умови оплати", - підкреслила перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Павленко.

Нагадаємо, "Вектор Фарма" подала позов до МОЗ про підвищення суми договору з 52 до 62 млн грн у зв'язку з підвищенням вартості препаратів через стрибок курсу валют.

"Вектор-Фарма" у грудні 2014 року стала переможцем тендеру на поставку препаратів від ВІЛ/СНІД на 52,6 млн грн і отримала 100% передоплати за поставку препаратів індійського виробника. При цьому контракт з постачальником передбачав можливість постачання протягом 180 днів після підписання контракту.

"Вектор Фарма" отримала гроші у гривні, а закупити ліки мала в доларах. Долари "Вектор фарма" почала закуповувати тільки в січні за, природно, абсолютно іншим курсом, ніж був за місяць до цього. Представники фірми написали кілька листів до МОЗ з проханням збільшити ціну договору на 10 мільйонів гривень - до 62,8 млн грн. 7 травня "Вектор Фарма" подалася з цією вимогою до Господарського суду Києва. Оплата і постачання препаратів зависли в повітрі.

Тим часом, "Вектор Фарма" перетворилася на "Фіоліс трейд лтд", а її офіційний власник - офшор "Керімар трейд ллпі" продав фірму іншому офшору "Фіоліс трейд лтд". Чи змінювався при цьому реальний власник - невідомо. Обидва офшори зареєстровано за однією і тією ж адресою в Лондоні, яка використовується й іншими офшорними фірмами, пов'язаними з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram