ГоловнаСуспільствоЖиття

Офіцера, який вивів з Криму екіпаж українського корвета, переводять в Очаків

Команда Олексія Кирилова підписалася під зверненням до міністра оборони з проханням залишити на кораблі командира, якому вона довіряє

Екіпаж кілекторного судна «Шостка» (колишній екіпаж корвета «Тернопіль») звернувся до міністра оборони України Степана Полторака з проханням залишити на посаді командира корабля Олексія Кирилова, якого очікує переведення в Очаків. Про це йдеться в документі, копію якого має LB.ua.

Лист міністру оборони Полтораку від екіпажу "Шостки"
Фото: надано волонтерами
Лист міністру оборони Полтораку від екіпажу "Шостки"

Лист міністру оборони Полтораку від екіпажу "Шостки"
Фото: надано волонтерами
Лист міністру оборони Полтораку від екіпажу "Шостки"

Нагадаємо, український корвет «Тернопіль» захопили війська РФ у Севастополі 20 березня. Після того, як капітан корабля здався російським військовим, його старпом, капітан-лейтенант ВМСУ Олексій Кирилов прийняв на себе командування екіпажем. Він вивів 80% команди з окупованого півострова на підконтрольну Україні територію. Матроси і офіцери пройшли реабілітацію у санаторії в м.Тернопіль, після чого їх перевели до Одеси, на кілекторне судно «Шостка». За словами волонтерів, судно опинилося у гнітючому стані - прогнило, вимагає ремонту.

«Ми почали купувати все необхідне і варити корабель, фарбувати його. Доставили туди холодильник, хлібопічку, борошно привозимо, щоб вони хліб пекли. Це вже наше підшефне судно», - сказав волонтер Валентин Ткачук.

Він також зазначив у коментарі LB.ua, що під час святкування Дня ВМСУ в Одесі Кирилов виголосив промову, в якій «сказав, що шефи та волонтери допомагають флоту, і не сказав нічого доброго на адресу командувача - це не сподобалося Гайдуку. Під час банкету командувач ВМСУ зажадав "прибрати Кирилова геть з очей"».

Увечері того ж дня, за даними Ткачука, Кирилов підійшов до командувача на прохання представників міст-шефів (у всіх кораблів ВМСУ є міста-шефи – ред.) - зробити фото на пам'ять. Відповідь командувача був нецензурною, повідомив волонтер.

Після цього в частину надійшов наказ про переведення Кирилова в Очаків - помічником начальника штабу з десантних операцій. На новій посаді він плануватиме десантні операції.

Валентин Ткачук - про переведення Кирилова і командування ВМСУ

«Кирилов служив на протичовновому корветі «Тернопіль» - судно номер один, яке треба забрати у Росії. Допуск до керування такими корветами він має. Резерву таких фахівців протичовнових корветів у нас немає - всі залишилися в РФ. Він тримає екіпаж напоготові, і в будь-який момент вони цілою командою можуть перейти на бойовий корабель - як тільки загарбники повернуть його Україні», - сказав волонтер.

«Екіпаж просить Вас залишити (Кирилова) на посаді капітана кілекторного судна «Шостка», тому що екіпаж впевнений у діях свого командира і вірить йому. Капітан-лейтенант Кирилов О. І. проявив себе під час анексії АРК як рішучий, патріотично налаштований офіцер, зміг зберегти і вивести основну частину екіпажу з окупованої території до нового місця базування», - написали у зверненні до Полторака матроси з команди Кирилова.

«Люди, розуміючи, що їх покарають, все одно підписалися під зверненням - це їхній маленький подвиг», - підкреслив Ткачук.

Крім того, глава громадської організації «Тернопільські підсумки», відповідальний за склад допомоги воїнам АТО волонтер Тарас Білан готує лист від Тернопільської ОДА на ім'я міністра оборони в підтримку Кирилова як командира «Шостки».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram