ГоловнаСуспільствоВійна

Україна завершила будівництво фортифікацій на Донбасі

Оборонні споруди коштували Україні майже мільярд гривень.

Віце-прем'єр Геннадій Зубко заявив, що будівництво фортифікаційних споруд на Донбасі завершено.

"600 кілометрів, 3 лінії, 12 000 конструкцій - будівництво фортифікаційних споруд завершено", - написав він у своєму фейсбуці і оприлюднив відповідну інфографіку.

Фото: facebook.com/zubko.gennadiy

Кілька днів тому в інтерв'ю "Бі-бі-сі" Зубко, який відповідав за будівництво оборонних споруд, повідомив, що фортифікації розташовані вздовж лінії фронту протяжністю близько 600 км, займають площу 50 гектарів і перебувають в полі видимості одна одної. Їхня перша лінія розташована за 1-3 км від лінії зіткнення, інші - на відстані 10-15 км. На першій лінії оборони, до слова, вже сьогодні перебувають бійці Збройних сил України. Частина цих споруд розташована під землею, частина - на землі.

"Ми виготовили, доставили і змонтували понад 12 тисяч залізобетонних споруд, викопали сотні кілометрів окопів і десятки тисяч кубометрів землі для спорудження укриттів для техніки. У зону АТО доставили понад 100 тисяч кубометрів лісу. Для перевезення будматеріалів з усіх куточків України використовувалися понад 35 тисяч вагонів", - окреслив Зубко масштабність будівельних робіт.

Віце-прем'єр заявив, що в боях біля Мар'їнки ці споруди вже довели свою боєздатність.

Основним завданням фортифікацій Зубко назвав запобігання вторгненню.

"Крім іншого, вони виконують превентивну функцію, щоб усі розуміли, що без величезних втрат живої сили і техніки пройти ці фортифікації буде неможливо. Крім захисту наших людей, сама їхня наявність має доводити, що ми готові до будь-якого сценарію", - сказав чиновник.

Побудова фортифікаційних споруд коштувала державному бюджету України майже мільярд гривень. Кошти виділялися з резервного фонду міністерства оборони.

"На сьогодні на ці цілі виділено 850 млн гривень. У процесі робіт у кошторис вносилися додаткові уточнення, які дещо збільшили цю цифру, але до цього питання ми поки що не доходили", - розповів Зубко.

Віце-прем'єр додав, що після встановлення миру в Донецькій і Луганській областях фортифікаційні споруди будуть розібрані і взяті на озброєння армії, тобто перенесені на складування або в інше місце.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко зажадав завершити будівництво фортифікаційних споруд до середини липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram