ГоловнаСуспільствоЖиття

Україні виділили 100 млн євро на добудову об'єкту ''Укриття'' на ЧАЕС

Країни-донори підтвердили свій додатковий внесок, щоб покрити нестачу коштів

Україні виділили 100 млн євро на добудову об'єкту ''Укриття'' на ЧАЕС
Фото: moygorod.sumy.ua

Віце-прем'єр Валерій Вощевський заявив, що Київ отримає кошти, яких не вистачає на добудову об'єкту ''Укриття'' на Чорнобильській АЕС.

Про це він заявив на брифінгу в Києві за підсумками Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки в Лондоні, передає "Інтерфакс-Україна".

''Результатом зустрічі стало те, що майже всі донори підтвердили свій додатковий внесок, щоб покрити 100 млн євро, яких не вситачає на новий об'єкт ''Укриття'', - сказав Вощевський.

Зокрема, за його словами, Казахстан додатково виділить 3,5 млн євро, Саудівська Аравія - 20,5 млн євро, Швеція - 1 млн євро, Китай - 4 млн євро, Литва - 1 млн євро.

''Можна констатувати, що країни-донори зацікавлені в завершенні цього проекту в листопаді 2017 року, і нам вдалося вирішити питання внесків у розмірі 100 млн (євро), і внески будуть зроблені найближчим часом. Фактично цей проект буде фінансово забезпечений'', - сказав віце-прем'єр.

Він також нагадав, що спочатку на об'єкт ''Укриття" було необхідно 800 млн євро, але у зв'язку з технічними прорахунками вартість зросла ще на 615 млн євро. Таким чином, загальна вартість проекту збільшилася до 1,5 млрд євро. З цих 615 млн євро ЄБРР профінансував 350 млн євро, ЄС і країни ''Великої сімки'' виділили додатково 165 млн євро. Таким чином, 515 млн євро - це підтверджені кошти, вони надійшли на рахунки фонду ''Укриття''. Недостача становила 100 млн євро, що й стало предметом обговорення на Асамблеї.

Нагадаємо, Верховна Рада виділила 135 млн гривень на погашення боргів Держагенства з управління Чорнобильською зоною відчуження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram