ГоловнаСуспільствоВійна

Біля Дзержинська на передовій у військових втрати - 12 поранених за 2 дні

Сепаратисти посилили обстріли українських позицій у районі Горлівки

Біля Дзержинська на передовій у військових втрати - 12 поранених за 2 дні
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

12 військовослужбовців 43-го ОМБП поранено у зоні АТО у Донецькій області за 2 минулі дні, 14 і 15 липня. Про це LB.ua повідомила волонтер громадської організації "Сила Дніпра" Дарина Андрусенко-Якотюк.

Українські військові стоять біля селища Новогородського під Дзержинськом - це останні позиції перед Горлівкою, яка контролюється сепаратистами.

"Минулої ночі було двоє важких, двоє легких поранених. З важких - один після операції у Дзержинській лікарні, інший - у реанімації у Мечникова (Дніпропетровськ). Решта стабільні у шпиталях", - сказала Андрусенко-Якотюк.

Вона повідомила, що 43-й ОМБП зайняв ці позиції 3 тижні тому, і відтоді не припиняються. За словами волонтера, спочатку обстріли велися рідше, тільки вдень, здебільшого з мінометів. Днями сепаратисти поповнили запаси боєкомплектів і стріляють, в тому числі, із танків і САУ з ранку до ночі.

"Учора було 4 обстріли з інтервалом 3-4 години, причому деякі тривали по 2-3 години. Ще бувають дрібні обстріли - як вони називають, "доброго ранку", "добрий вечір" - мінометами поперекидали по 10-15 хвилин - і затихли", - розповіла волонтер.

Вона зазначила, що в українських військових є наказ тримати оборону, але прямого наказу стріляти у відповідь у них немає.

Мова йде про добровольців з колишнього 43-го батальйону тероборони, який перейменували у 43-й ОМБП після злиття з 53-ю бригадою ЗСУ. Волонтери кажуть, що військових з цього батальйону мали демобілізувати вже у серпні 2015 року - через рік після початку служби, але тепер їхній дембель посунули на невизначений термін.

"Батальйон, який жодного разу не був на ротації. Як зайшли 4 жовтня в АТО, так і стоять", - підкреслила Андрусенко-Якотюк. Понад те, замість традиційного переведення у т.зв. "буферну зону" перед дембелем, військових перевели на "нульову позначку" - передову, за якою тільки позиції сепаратистів.

Через збільшення кількості поранених стала актуальною проблема організації у Дзержинську мобільного шпиталю - її вирішенням займаються волонтери.

"Зараз шпиталю немає у Дзержинську, а є "первинка", куди відразу розподіляють поранених, щоб "підлатати" і потім відправити в інші лікарні. Але якщо йде потік, то машини не справляються. І важких поранених треба відразу відправляти у професійний госпіталь. Якщо б був шпиталь у Дзержинську - це б усе спростило", - сказала Андрусенко-Якотюк.

Найближчим часом вона планує зустрітися з Тетяною Губою - помічником губернатора Дніпропетровської області, щоб уточнити можливість організації шпиталю неподалік від зони бойових дій.

Помощь волонтерам организации "Сила Днепра":

Карты ПриватБанка 5168 7423 2139 0571 (Дарья Андрусенко-Якотюк)

Тел. для координации и приема гуманитарной помощи: 067-5417174.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram