ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна не припиняла переговорів з РФ про повернення кораблів, - Полторак

Міністр оборони розповів про програму оборонного планування

Україна не припиняла переговорів з РФ про повернення кораблів, - Полторак
Степан Полторак в Одессе
Фото: mil.gov.ua

Міністр оборони Степан Полторак висловив сподівання, що кораблі Військово-морських сил України, що знаходяться в Криму, повернуться в Україну.

Про це він заявив під час візиту в Одеську область з нагоди Дня ВМС України, повідомляє офіційний сайт Міноборони.

"Переговори з російською стороною про повернення наших військових кораблів ніколи не припинялися, тому є надія на позитивне вирішення цього важливого питання", - сказав Полторак.

Він також розповів, що є цільова програма оборонного планування, в якій чітко сформульовано план подальшого розвитку ВМС. Тепер залишилося знайти кошти для придбання нових кораблів, оснащених сучасною технікою і озброєнням.

"Необхідні документи, пов'язані з розвитком наших ВМС, перебувають на стадії завершення. Тому найближчим часом буде ухвалено програму розвитку озброєння та техніки ЗСУ, розраховану до 2020 року. Вона передбачає чітке розуміння, куди ми маємо рухатися, з урахуванням бюджету і своїх можливостей", - підкреслив Полторак.

Він також порушив питання забезпечення українських військових моряків житлом і зазначив, що сьогодні для цього є можливості.

"У нас у цьому напрямку багато напрацювань, починаючи від закупівлі житла і закінчуючи продажем земель військового відомства на відкритих аукціонах, з подальшим використанням отриманих коштів для придбання житла для захисників Батьківщини. Крім того, ми будемо використовувати можливості для самостійного будівництва житла, а також пайової участі у цих важливих соціальних проектах", - сказав Полторак.

За його словами, Міноборони завершило розробку програми забезпечення житлом військовослужбовців, і вже в цьому році вона буде працювати.

Нагадаємо, рік тому Росія зупинила передачу Україні кораблів, які залишилися в Криму, мотивувавши це початком бойових дій на Донбасі.

Усього на території Криму до березня 2014 року були 21 український корабель і 50 допоміжних суден. Кілька одиниць утилізували на початку березня 2014 року за рішенням українського військового відомства.

Зараз у пунктах базування ЧФ залишаються великий десантний корабель "Костянтин Ольшанський", корвет "Тернопіль", морський тральщик "Черкаси", субмарина "Запоріжжя" та інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram