ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ поскаржилася, що бойовики не пускають спостерігачів до кордону з Росією

Бойовики погрожують наземним патрулям зброєю і збивають безпілотники місії.

ОБСЄ поскаржилася, що бойовики не пускають спостерігачів до кордону з Росією
Александр Хуг

Бойовики ДНР і ЛНР не пускають спостерігачів ОБСЄ до кордону з Росією і збивають безпілотники, які запускають представники місії, щоб мати хоча б візуальний контроль за кордоном.

Про це в інтерв'ю "Німецькій хвилі" розповів заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг.

"Спостереження на прикордонних постах "Донецьк" і "Гукове", розташованих на території Російської Федерації, - це не наша місія. Спеціальна моніторингова місія діє виключно на території України. Але дійсно, у нас дуже поганий доступ до кордону, особливо в Луганській області, де ми можемо частково спостерігати тільки за офіційними пунктами перетину кордону, але не за величезними територіями між ними", - сказав Хуг.

Він нагадав, що протяжність кордону, якого не контролює українська влада, становить близько 400 кілометрів.

"Нам або не дозволяють потрапити туди, погрожуючи зброєю, або сепаратисти виправдовують це відсутністю дозволу надати нам доступ до кордону. Ми використовуємо технічні засоби, включаючи наші безпілотники, щоб отримати доступ до прикордонних ділянок там, де це можливо. Але не тільки нашим наземним патрулям обмежена свобода пересування, а й наші безпілотники регулярно зазнають пошкоджень, або їх навіть збивають", - заявив Хуг.

Нагадаємо, ОБСЄ почала спостереження на КПП "Донецьк" і "Гукове" на російсько-українському кордоні ще влітку минулого року. Усі інші прикордонпункти залишилися без будь-якого контролю і використовуються Росією для перекидання військ і озброєнь на територію України, окуповану бойовиками ДНР і ЛНР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram