ГоловнаСуспільствоПодії

Україна підтримує створення міжнародного трибуналу щодо малайзійського "Боїнга"

Результати розслідування мають бути готовими до жовтня

Україна підтримує створення міжнародного трибуналу щодо малайзійського "Боїнга"

Київ підтримує створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи літака "Малайзійських авіаліній" МН17 на Донбасі.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба, передає "Інтерфакс-Україна".

"З точки зору міжнародної легітимності механізму притягнення до відповідальності, найбільш оптимальною є модель створення трибуналу, статут якого схвалює Рада Безпеки ООН. Це дозволить забезпечити взаємодію з трибуналом всіх країн і визнання його рішень. Водночас, ми не відкидаємо інших механізмів залучення до відповідальності, в тому числі, у межах національної юрисдикції", - сказав Кулеба на брифінгу у Києві.

Він також нагадав, що Рада Безпеки ООН 21 липня 2014 року ухвалила резолюцію, у якій висловила підтримку намірів здійснити повне, належне і незалежне міжнародне розслідування авіакатастрофи відповідно до правил міжнародної цивільної авіації.

"Щодо остаточних результатів розслідування нідерландської Ради безпеки на транспорті, у тому числі, щодо траєкторії польоту і місця запуску ракети, то їх мають оприлюднити, орієнтовно, у жовтні цього року. Ми розраховуємо, що до того часу досягнуть домовленостей щодо оптимального механізму притягнення до відповідальності винних осіб", - сказав Кулеба.

При цьому він уточнив, що мова йде не тільки про безпосередніх виконавців злочину, а й про організаторів, інших осіб, які надавали будь-яке сприяння у його скоєнні.

"Ми розраховуємо на підтримку Російською Федерацією міжнародних зусиль у притягненні до відповідальності винних у катастрофі. Наявна інформація, в тому числі, про можливі версії причин катастрофи, має передаватися Раді з безпеки на транспорті Нідерландів, спільній слідчій групі, а згодом - органам трибуналу", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), збили на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Міжнародні експерти довели, що літак збили з російської зенітно-ракетної системи "Бук".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram