ГоловнаСуспільствоПодії

9 людей отримали поранення під час погрому харківського студмістечка (оновлено)

Один зі студентів-іноземців може померти

9 людей потрапило в одну з лікарень Харкова в результаті масової бійки в студентському містечку.

На сайті МВС Харківської області повідомляється, що інформація про подію надійшла в міліцію Харківщини близько 23.30 11 червня. Група невідомих молодиків, частина яких ховали свої обличчя під балаклавою, озброєні палицями і колючо-ріжучими предметами, напали на громадян у районі вулиці Отакара Яроша. У цьому районі розташовано студентське містечко, у цей час у кафе відпочивали відвідувачі.

"У результаті нападу постраждали громадяни України, серед яких опинилися і кілька іноземних студентів. 9 постраждалих осіб доставили до 4-ї міської лікарні, у декого з них медики констатували черепно-мозкові травми і непроникні ножові колоті рани. Усім постраждалим надано необхідну допомогу, їхньому здоров'ю сьогодні ніщо не загрожує. Крім того, під час свого руху група нападників рознесла вікна в автомобілях вітчизняного виробництва зі специфічними ознаками переробки, які вже давно викликають у харків'ян негативні відгуки своєю зухвалою поведінкою на дорогах міста", - сказано у повідомленні. Що конкретно мається на увазі під "специфічними ознаками переробки", не уточнюється.

У зв'язку з цією ситуацією вночі весь особовий склад харківської міліції, у тому числі спецпідрозділу особливого призначення, підняли по тривозі. Оперативні заходи щодо виявлення та затримання зловмисників тривають досі. Відпрацьовуються місце злочину, прилегла територія, студентські гуртожитки, встановлюються свідки події. Наразі вже встановлено і затримано кількох осіб, підозрюваних у зухвалому злочині. Зараз із ними працюють слідчі органи. Встановлюються інші учасники та організатори масової бійки. Дії зловмисників кваліфіковано за ч.4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за скоєний злочин передбачає позбавлення волі на строк від трьох до сімох років.

Ухвалено рішення про посилення заходів безпеки в місті, особливо в тій частині, де проживають іноземні студенти. Кардинально переглянуто маршрути патрулів співробітників міліції громадської безпеки. З цього дня вони працюватимуть за оновленими схемами для того, щоб максимально знизити ризик повторення масових порушень громадського порядку в місті та взяти під повний контроль криміногенну ситуацію і місцях масового скупчення іноземних громадян.

Оновлення. Як повідомив на брифінгу директор департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, один зі студентів-іноземців зараз у тяжкому стані.

"Один зі студентів-іноземців, громадянин однієї з арабських країн, отримав дуже тяжку черепно-мозкову травму, втиснутий перелом черепа. Стан його тяжкий, він перебуває в реанімації. Ризики дуже великі", - переказує

слова Галацана "Інтерфакс-Україна".

У ще одного студента-іноземця проникаюче поранення грудної клітки, але загрози його життю немає.

Галацан повідомив, що всього в результаті бійки постраждали 9 осіб, зокрема 4 студенти-іноземці. Станом на 9:00 п'ятниці в міській лікарні швидкої та невідкладної допомоги перебували 6 осіб, серед них 4 студенти-іноземці.

Як повідомляє ТСН із посиланням на очевидця подій, студента Харківського національного університету ім. Каразіна Олександра Лагуру, погром у студентському містечку влаштували близько 30-40 молодиків спортивної статури із закритими обличчями.

За словами Лагури, група нападників пробігла вулицею, б'ючи всіх на своєму шляху і руйнуючи все, що потрапляло під руку.

"На лавочці біля гуртожитку сиділи хлопці, натовп одразу накинувся на них, порізали їм спини, ноги, порізали машини, які поряд стояли", - розповів студент.

Він зазначив, що один із потерпілих - араб, його відвезли в лікарню машиною з порізаними колесами, не чекаючи на приїзд машини "швидкої допомоги". Ще два постраждалих - українці. В одного з них глибокі порізи спини, у другого - розбита голова і глибока рана ноги. Їх відвезла "швидка".

Після погрому на вулиці Отакара Яроша група агресивних молодиків продовжила напади на вулиці Клочківській. Зокрема, Харків Live повідомляє, що нападники заподіяли ножового поранення дівчині біля супермаркету "Сільпо". Вона також потрапила до лікарні в тяжкому стані.

Нападники не вигукували жодних гасел, наприкінці крикнули: "Забираймося!" - і розбіглися.

Як повідомляє IT Sector Харків, до ранку біля будівлі лікарні зібралося близько 50 осіб неслов'янської зовнішності, що є знайомими постраждалих у результаті нападу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram