ГоловнаСуспільствоВійна

Росія запропонувала включити ДНР-ЛНР в тристоронню групу, - Кучма

Представник України розповів про нову забаганку Кремля

Росія запропонувала включити ДНР-ЛНР в тристоронню групу, - Кучма
Фото: Макс Левин

Росія запропонувала включити представників ДНР-ЛНР у тристоронню контактну групу з врегулювання ситуації на Донбасі. Про це у середу заявив журналістам представник України у цій групі Леонід Кучма.

"Росія знаєте на чому наполягає? Що формат має бути не тристоронній, який затвердили лідери "нормандського формату", тристороння контактна група, а вони хочуть тристороння плюс представники окремих районів Донбасу. Ми з цим погодитися не можемо", - повідомив Кучма журналістам у середу в Києві.

Він підкреслив, що представники "ДНР" та "ЛНР" мають брати участь у консультаціях "не як голос, а як консультанти". "Ми ведемо з ними широкий процес переговорний, але рішення мають прийматися в іншому місці", - цитує Кучму "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на майбутній зустрічі "нормандської четвірки" на рівні заступників глав МЗС у Парижі це питання буде одним з основних. "Чи змінить свою позицію Росія - ми сьогодні почуємо. Там, я переконаний, це буде одна з головних проблем. З якими інструкціями приїде представник Росії туди - важко передбачити", - додав Кучма.

Він також вважає, що загострення ситуації на сході України "певною мірою" пов'язане з такою позицією РФ щодо тристоронніх консультацій. "Це пов'язано не тільки із ситуацією в Мінську, це пов'язано і з зустріччю "сімки", це пов'язано з тим, що скоро має відбутися саміт ЄС, де має бути розглянуто проблеми санкцій", - сказав Кучма.

На його думку, Росія дає сигнал: "Як я поводилася, так і буду поводитися, не зважаючи на всі санкції".

Нагадаємо, попередня зустріч контактної групи завершилася достроково, оскільки представник Росії Азамат Кульмухаметов покинув зал засідань. Наступного дня відбулася атака бойовиків на Мар'їнку, що стало найбільшим зіткненням з моменту Дебальцевських подій.

Крім того, після цього подала у відставку представниця ОБСЄ у тристоронній групі Хайді Тальявіні. Ім'я її наступника поки що не відоме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram