ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ перекрила канал ввезення контрабандних сигарет через Придністров'я

З жовтня вилучено 110 контейнерів на 12 млн доларів

Співробітники управління боротьби з контрабандою Служби безпеки України перекрили канал ввезення в Україну та країни Європейського Союзу контрабандних сигарет з невизнаної Придністровської молдавської республіки, повідомив  під час круглого столу в Одесі, присвяченого боротьбі з контрабандою, начальник слідчого відділу управління СБУ України в Одеській області Олександр Кравченко.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, сигарети з Азії ввозилися через Одеський та Іллічівський порти транзитом у Придністров'я. Далі їх в обхід пунктів пропуску, без сплати належних податків і зборів, ввозили або назад в Україну, або переміщали далі в країни Європейського Союзу.

Один з випадків дії цієї схеми правоохоронці зафіксували у жовтні 2014 року, коли на територію України у сфері діяльності Котовського прикордонного загону в обхід пунктів пропуску зайшли 36 вантажних автомобілів із сигаретами. Для припинення діяльності контрабандистів СБУ залучила колег з Молдови, Польщі та Білорусі.

"Робота служби безпеки щодо припинення незаконних схем тютюнових виробів здійснюється вже півтора року. Тобто це системна робота. Ми дійсно співпрацюємо з прокуратурою Молдови, ми співпрацюємо з АВВ Республіки Польща, ми співпрацюємо з КДБ Республіки Білорусь саме щодо контрабанди тютюнових виробів", - розповів перший заступник начальника СБУ Юрій Артюхов.

Всього ж з жовтня 2014 року співробітники спецслужби вилучили вже 110 контейнерів із сигаретами. Вартість вилученої контрабанди становить близько 12 млн. дол.

Нині контейнери перебувають на складах як речові докази. Згідно з експертизою, їхня якість не відповідає українським нормам і, отже, сигарети підлягають знищенню. "На цей час 17 контейнерів з контрабандною продукцією вже знищено. Процес спалювання одного контейнера займає близько 20 годин і відповідає всім екологічним нормам, встановленим законодавством України", - зазначив Кравченко.

Також СБУ встановила, що до цієї схеми причетні й українські чиновники. "Нам необхідно ще встановити осіб, причетних до цього всередині державних органів", - сказав Кравченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram