ГоловнаСуспільствоПодії

"ПрикарпатЗахідтранс" провів мітинг біля апеляційного госпсуду у Рівному

Співробітники компанії три місяці не отримують зарплату

"ПрикарпатЗахідтранс" провів мітинг біля апеляційного госпсуду у Рівному
Фото: rbc.ua

Співробітники рівненського підрозділу компанії "ПрикарпатЗахідтранс" у середу, 3 червня, вийшли до будівлі Апеляційного господарського суду Рівненської області з вимогою від українських судів прийняти справедливе рішення щодо права власності на нафтопродуктопровід.

Про це пише РБК-Україна.

"Із судової тяганини, яка почалася у 2005 р, а її нова хвиля активно триває вже рік, можна зрозуміти, що нафтопродуктопровід Україну не цікавить. Олігархічні структури цікавляться тільки тим, що є у трубі. На жаль, від чиїхось приватних і корисливих інтересів страждають і працівники нашого підприємства, і державний бюджет", - констатує заступник директора з товарно-транспортних операцій ДП "ПрикарпатЗахідтранс" Оксана Кафідова.

За її словами, у зв'язку з судовими процесами компанії робота підприємства заблокована. "Понад 5 місяців ми не маємо можливості працювати - господарська діяльність зупинена, продукт стоїть у трубі, і ми не маємо грошових надходжень. А відповідно не маємо можливості платити податки у державний бюджет", - зазначає Кафідова.

Наголошується, що у 2014 році ДП "ПрикарпатЗахідтранс" щомісяця сплачувало до державного бюджету близько 1 млн грн податку на прибуток, ще майже 1,5 млн грн могло б надходити з фонду заробітної плати. Водночас, саму заробітну плату понад 650 працівників усіх підрозділів підприємства - у Рівненській, Львівській, Житомирській та Закарпатській областях - вже 3 місяці не отримують.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Рівненський апеляційний госпсуд націоналізував 1433 кілометри нафтопродуктопроводів на території України, які належали російській "Транснефти" через дочірні структури. Мова йде про українську частину трубопроводів "Самара - Західний напрямок" і "Грозний - Армавір - Трудова". Вони пов'язують російську систему продуктопроводів і Мозирський НПЗ (Білорусь) із західним кордоном України, були оформлені на підприємство "ПрикарпатЗахідтранс".

У 1988 році радянська влада передали цю трубу на баланс РРФСР, а з розпадом СРСР її успадкувала Росія. Спочатку нафтопродуктопровід був записаний на "Південно-Західне підприємство магістральних нафтопродуктопроводів", яке належало російському держконцерну "Роснефтепродукт". У 2001 році правонаступником цього підприємства стала компанія "ПрикарпатЗахідтранс", яка належить "Транснефти".

З 2005 року Україна почала суд за трубопровід і навіть виграла першу інстанцію. Але росіянам вдалося у Рівненському апеляційному суді скасувати це рішення. Касацію знову виграли прокурори, і Верховний госпсуд повернув позов до апеляційного суду. 25 листопада той ухвалив рішення на користь держави. У березні 2015 року Вищий господарський суд України підтвердив законність цього рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram