ГоловнаСуспільствоВійна

Бойовики зайняли частину українських позицій під Мар'їнкою (ОНОВЛЕНО)

У 28-й бригаді ЗСУ 32 поранених і один загиблий

Терористи зайняли частину українських позицій в районі Мар'їнки, в місті й на околицях триває бій. Про це повідомив волонтер Віталій Дейнега, який допомагає бійцям у зоні АТО.

"Відбувся перший прорив сепарів на Донецькому напрямку з часів аеропорту", - написав він на facebook.

Водночас прес-секретар 28-ї бригади Павло Омельченко в ефірі 112 каналу спростував, що військові покидали свої позиції. "Ситуація напружена, але 28-ма бригада утримує позиції", - заявив він. За його словами, на Мар'їнку кинуто угруповання в 1500 осіб (бойовики і російські військові) і 40 танків та іншої військової техніки.

Назвати кількість поранених він не зміг, пославшись на те, що бої тривають. А за даними волонтера Юлії Смірнової, загинув принаймні один військовий, 32 поранених, зокрема один тяжкий.

Бій триває кілька годин, бойовики застосовують важке озброєння. "Масований обстріл Мар'їнки, дрібні фронтальні сутички по всьому периметру населеного пункту та на околицях. Працюють "Гради" й інше важке озброєння, вогонь наростає, сепаратисти стягують сили", - написав народний депутат Ігор Луценко у facebook.

"Ще один каламутний факт: до місця подій досягає наша артилерія, але вона чомусь... мовчить. Я не хочу, щоб усі сполошилися і зробили висновки про #зраду, але все це дуже дивно. Можливо, це маневр для відволікання. Можливо, будуть наступати на інших напрямках. Складно сказати. Військові кажуть, що заледве. Але вчора між Дзержинським і Горлівкою сепари підвищували ставки до 152 мм озброєння", - додав Дейнега.

Карта бойових дій за 2 червня (РНБО)
Фото: РНБО
Карта бойових дій за 2 червня (РНБО)

За повідомленнями волонтерів, бій триває щонайменше 5 годин, у 28-й бригаді - 25 поранених.

"Мені дуже цікаво - чи готовий там укріпрайон, на який КМУ виділив близько 900 млн грн?" - додав Луценко.

Нагадаємо, в березні Президент Порошенко затвердив план будівництва фортифікаційних споруд на лінії розмежування, а 18 березня Кабмін виділив на ці цілі 850 млн грн обласним адміністраціям мирних областей, які повинні були за ці гроші найняти підрядників і завершити будівництво укріплень у зоні АТО до середини травня.

За даними Луценка, всі ОДА відставали від термінів будівництва фортифікаційних споруд. Крім того, роботи проводили з відхиленнями від норм.

"Протирикошетний захист не завжди встигали поставити, були інші технічні нюанси. Чи добудували ці укріплення і чи відповідають вони нормам у підсумку - треба перевіряти, а це дуже складно зробити", - уточнив Луценко в коментарі LB.ua по телефону.

У разі прориву бойовиків під Мар'їнкою вони можуть вийти на дорогу до Маріуполя, яку зараз утримують українські військові.

За даними МВС, у результаті обстрілів постраждало вже троє цивільних: чоловік 1987 року народження, жінка 1980 року народження та її дочка 1998 року народження. Усіх їх з осколковими пораненнями доправили в лікарню Курахового.

Оновлення станом на 13:43.

У результаті бойових дій під Мар'їнкою загинув один український військовий. Про це кореспонденту LB.ua повідомили військові.

Також повідомляють про 32 поранених.

Як повідомляли, сьогодні вранці бойовики ДНР почали обстрілювати українські позиції в районі Мар'їнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram