ГоловнаСуспільствоЖиття

ДАІ не має права штрафувати водіїв на місці порушення, - КС

Необхідно спочатку скласти протокол, опитати свідків і отримати пояснення від винуватця ДТП

ДАІ не має права штрафувати водіїв на місці порушення, - КС
Фото: Виталий Мирошниченко

Порушення правил дорожнього руху (ПДР) не стосується переліку адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їхнього вчинення.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на рішення суду від 26 травня.

"Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їхнього вчинення, є вичерпним, його може змінити тільки закон", - йдеться у рішенні КС.

Суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін наголосив, що КС оприлюднив повний перелік правопорушень, і підкреслив, що "він є вичерпним".

"У всіх інших ситуаціях написано "розгляд справи за місцем вчинення". Тобто, посадова особа в такому разі має скласти протокол, опитати свідків, одержати пояснення від особи, яку притягують до відповідальності, і здійснити кілька інших процедурних дій, встановлених Кодексом про адміністративні правопорушення. І вже складений протокол відправити у відповідний орган, простіше кажучи - в РВВС", - пояснив Шишкін.

КС також розтлумачив, що положення ч.1 ст. 276 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що "справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення", необхідно розуміти так, що використане в ньому словосполучення "за місцем вчинення" визначає адміністративно-територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне порушення.

Нагадаємо, раніше глава МВС Арсен Аваков заявив, що у законодавстві про адміністративні правопорушення залишиться принцип презумпції невинуватості, і водіїв не визнаватимуть винними автоматично.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram