ГоловнаСуспільствоВійна

Amnesty International встановила чотири випадки страти українських солдатів

Організація підтвердила дані зі статті LB.ua

Amnesty International встановила чотири випадки страти українських солдатів
Кадр с видеозаписи с пленными военными в Красном Партизане

Amnesty International встановила щонайменше чотири випадки страти українських солдатів у полоні у бойовиків, заявив на брифінгу представник організації Красимир Янков.

"Ми виявили щонайменше чотири недавніх випадки, коли сепаратисти стратили живих українських солдатів в їхньому полоні. Ці дані засновані на свідченнях очевидців, які це бачили, на лікарняних документах, тобто аутопсії тіл українських солдатів, на інформації, яка була доступна в соціальних мережах - іноді вона була опублікована сепаратистськими акаунтами або людьми, які підтримують сепаратистів, - і на повідомленнях у ЗМІ", - передає слова Янкова РБК-Україна.

Зокрема, він переказав історію, викладену в матеріалі LB.ua, про розстріл 22 січня українських військових на блокпосту в селищі Червоний Партизан Донецької області.

"Там було два блокпости: український, де знаходився 20-й батальйон територіальної оборони, і сепаратисти. Близько 9 ранку почалася атака сепаратистів на цей український блокпост, і в результаті цієї атаки вони взяли в полон 11 солдатів. Було поширено відео, де видно, як цих 11 солдатів допитують біля білої стіни, і ми встигли знайти свідків, тобто людей, які були серед цих 11 солдатів. Вони нам розповідали, що коли закінчився бій, на них налетіли десятки сепаратистів, нам називають 40-50 чоловік, і вони почали погрожувати українським військовим, де-факто полоненим, і деякі з них хотіли самосуду... Особливо відзначилася одна молода дівчина, яку нам описують "з короткою стрижкою". У неї була снайперська гвинтівка Драгунова СВД, вона підходила до полонених і стріляла їм у ноги і легені. Так загинули принаймні троє українських солдатів. Наприклад, одного з них, Альберта Сарухоняна, вірменина за національністю, застрелили нібито за те, що на запитання: "А чому ти тут? Чому ти воюєш?" він сказав: "Я воюю за Україну", - розповів Янков.

Він зазначив, що така доля, ймовірно, наздогнала б і інших полонених, якби не втрутився один із сепаратистських командирів.

"Тобто у когось вистачило трошки розуму це сказати. У результаті свідків, що вижили, потім повезли в Донецьк, де їх підлікували, і потім в різних числах лютого їх обміняли", - розповів Янков.

Нагадаємо, бойовик Моторола заявив, що стратив 15 українських полонених. Щонайменше одну смерть від його рук підтверджено. Моторола з власного пістолета застрелив Ігоря Брановицького - військовослужбовця 90-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади, який потрапив у полон ДНР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram