ГоловнаСуспільствоЖиття

35 тисяч кримчан змушені були залишити півострів, - Джемілєв

Понад двадцять тисяч складають кримські татари

35 тисяч кримчан змушені були залишити півострів, - Джемілєв
Архив
Фото: crimea.comments.ua

За час анексії Криму близько 35 тисяч кримчан змушені були залишити півострів. З них понад двадцят тисяч складають кримські татари. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" розповів національний лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв.

"Можна сказати, що по всій Україні розселилися кримські татари. Але переважно у західних областях України - Львівська, Вінницька - тому що там тепліше приймають, так сказати", - зазначив він.

За словами Мустафи Джемілєва, Меджліс кримськотатарського народу закликає співвітчизників не залишати Крим, адже саме цього хоче російська влада на півострові, але не може їх убезпечити від переслідувань.

Нагадаємо, станом на початок травня 2015 року в Мінсоцполітики України нарахували 1,26 мільйона переселенців з Криму і Донбасу.

Наприкінці лютого, початку березня 2014 року перекинуті з Росії і кримських баз Чорноморського флоту Росії війська без розпізнавальних знаків окупували Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Криму і міста Севастополя пройшов так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

Ані Україна, ні Європейський союз, ні США не визнали це голосування і вважають, що Крим Росія анексувала. Після цього США і Європейський союз ввів низку економічних санкцій проти Росії. Захід продовжує наполягати на тому, що Крим є частиною України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram