ГоловнаСуспільствоВійна

Опубліковано доповідь Нємцова "Путін. Війна" (додано повний текст)

Дослідження охоплює події від анексії Росією Криму і донині

Російські опозиціонери опублікували доповідь Бориса Нємцова "Путін. Війна" про участь російських військовослужбовців у конфлікті на сході України.

Про це повідомляє РБК.

"Ідея доповіді про роль Росії у приєднанні Криму і можливу участь російських військових у бойових діях в Україні належить співголові партії РПР-ПАРНАС, депутату Ярославської облдуми Борисові Нємцову", - йдеться в повідомленні.

Це дослідження політик мав намір протиставити офіційній версії подій.

"Я придумав, що робити. Треба написати доповідь "Путін. Війна", опублікувати її величезним накладом і роздавати на вулицях. Розповімо, як Путін розв'язав цю війну. Тільки так ми переможемо пропаганду", - цитують Нємцова в доповіді.

"Путін. Війна" - 64-сторінкове дослідження, що об'єднало в собі свідоцтва, опубліковані раніше в ЗМІ, і власні дані Нємцова про втручання Москви в українську політику і присутність російських збройних сил на сході України. Дослідження розбито на 11 розділів, вони охоплюють події від початку перевороту, коли, за версією авторів, у Кремлі було розроблено сценарій "повернення Криму", і дотепер. Над текстом працювали колишній віце-прем'єр Альфред Кох, журналісти Айдер Муждабаєв, Олег Кашин, члени політради РПР-ПАРНАС Ілля Яшин і Леонід Мартинюк, виконавчий директор партії Ольга Шоріна.

П'ять тез із доповіді:

Не менш ніж 150 російських солдатів загинули в серпні 2014 року, згідно з оцінками джерел Нємцова. Тоді українська армія перейшла в наступ, але була зупинена під Іловайськом російськими військами. Родичі загиблих військовослужбовців, як повідомляє доповідь, отримали по 2 млн руб. і дали підписку про нерозголошення обставин їхньої загибелі.

Близько 70 російських солдатів (зокрема щонайменше 17 десантників з Іванового), за твердженням Нємцова, загинули в січні-лютому 2015 року під містом Дебальцеве. Представники інтересів родичів військовослужбовців у лютому звернулися до Нємцова по допомогу, оскільки не могли добитися компенсацій. У доповіді сказано, що на той момент солдатів, які вирушали на Донбас, почали звільняти з армії і видавати за добровольців. Міноборони Росії обіцяло платити компенсації за смерть і каліцтва, незважаючи на звільнення. Однак не виконало цієї обіцянки.

Близько 53 млрд руб. було витрачено з російського бюджету на війну на південному сході України за десять місяців - таку оцінку дав співавтор доповіді, директор з макроекономічних досліджень ВШЕ Сергій Алексашенко. Він припустив, що 21 млрд руб. потрібно на утримання 6 тис. добровольців, 25 млрд руб. - на підтримку 30 тис. місцевих бойовиків, 7 млрд руб. - на експлуатацію, обслуговування і ремонт техніки.

80 млрд руб. було витрачено владою російських регіонів на утримання біженців із Донецької та Луганської областей України з липня 2014 року. Цю оцінку в доповіді також подає Сергій Алексашенко.

2 трлн руб. зі своїх зарплат і 750 млрд руб. зі своїх заощаджень, за підрахунками Алексашенка, втратили росіяни за рік після приєднання Криму. Економіст пояснює, що у зв'язку із західними санкціями і відповідним продуктовим ембарго ціни додатково зросли на 5,5%. Саме цю цифру закладено в основу розрахунків.

Нагадаємо, Бориса Нємцова вбили в центрі Москви пізно ввечері 27 лютого. За фактом події було порушено кримінальну справу, фігурантами якої зараз є п'ять осіб: Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов, Шагіт Губашев, Анзор Губашев і Заур Дадаєв. Двом останнім пред'явили звинувачення в організованому вбивстві і незаконному зберіганні зброї. Дадаєв визнав причетність до вбивства Нємцова, проте потім відмовився від своїх слів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram