ГоловнаСуспільствоВійна

Жителі Маріуполя вийшли на мітинг проти демілітаризації Широкиного

Люди вимагають не допустити погіршення позицій нашої армії навколо міста

Сьогодні жителя Маріуполя вийшли на мітинг проти демілітаризації Широкиного.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на площі Леніна, що впав, зібралися понад три сотні городян з державними прапорами, червоними маками, символом Дня перемоги, і плакатами.

Село, в якому щодня відбуваються бойові зіткнення, буквально за 20 км від міста, воно зараз є однією з найгарячіших точок АТО. Новина про те, що із Широкиного збираються відвести війська моментально сколихнула місто. Тут ніхто не вірить у те, що бойовики будуть дотримуватися Мінських угод.

"Я тільки вчора з госпіталю, поховали хлопця, о 23:00 зупинилося серце, снайпер. Двоє трьохсотих - осколкові поранення. Ось таке у нас триває перемир'я. Ми кричимо кожен день, що перемир'я порушується постійно. І які результати цього перемир'я? У нас немає довіри, немає віри абсолютно ніякої в те, що з нашого боку відійдуть і через дві години це ж Широкине буде здано. Це вигідна позиція піти далі на Маріуполь", - розповідає волонтер Галина.

Проти демілітаризації Широкиного виступають і самі військові, які зараз займають вигідніше становище в селищі.

Присутній на мітингу боєць полку "Азов" Серго поранення в ногу отримав в Широкиному, зараз ще проходить реабілітацію. "Занадто близько Широкине до Маріуполя. За кілометражем, по дорожніх покажчиках, всього 20 км. Але по прямій до Східного - ближче. А найголовніше, що вони не дотримуються домовленості. Їх треба гнати за Новоазовськ до кордону", - упевнений він.

До мікрофона виходять волонтери, громадські активісти, був і народний депутат Семен Семенченко. Городян закликають допомагати бійцям на позиціях - допомагати у зміцненні фортифікацій, готувати гарячі обіди.

"Я думаю, що наші військові прекрасно розуміють, що якщо місто здати, то дуже складно навіть уявити масштаби катастрофи, тому що зараз близько 18 тис. біженців з інших міста вже тут. А скільки буде біженців з Маріуполя? А ті, хто каже, що якщо до нас прийде русскій мір, і буде не так, як у Донецьку чи Дебальцевому - ні, хлопці, буде точно так само. Не буде ні парків, ні роботи, нічого. Невже ми настільки погано живемо, щоб домагатися того, щоб стояти в черзі за банкою тушонки?", - каже представник ГО "Разом".

Результатом мітингу стало звернення до Президента Петра Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, міністра оборони Степана Полтарака та начальника Генерального штабу Віктора Муженка з вимогою "не допустити погіршення позицій нашої армії навколо Маріуполя", не допустити перетворення Широкиного в демілітаризовану зону.

За годину мітингу звернення підписало понад 300 маріупольців. Підписи продовжать збирати протягом наступного тижня.

Нагадаємо, 15 квітня під час відеоконференції тристоронньої контактної групи Україна запропонувала самопроголошеним "ДНР" та "ЛНР" демілітаризувати територію навколо Широкиного. 16 квітня в штабі АТО заявили про початок демілітаризації під контролем ОБСЄ. При цьому секретар РНБО Олександр Турчинов уточнив, що демілітаризація Широкиного не означає, що українські військові залишать цей населений пункт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram