ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві презентували ролики про українців у різних арміях у Другій світовій війні

Яценюк заявив, що Росія намагається приватизувати перемогу над нацистами.

У Києві презентували ролики про українців у різних арміях у Другій світовій війні
Фото: nfront.org.ua

Кабінет Міністрів ініціював створення відеороликів про українців у різних арміях під час Другої світової війни. Їхня презентація відбулася в Києві у четвер, повідомляє прес-служба "Народного фронту".

Історії знято у співпраці з головою Українського інституту національної пам'яті Володимиром В'ятровичем і режисером Лесем Саніним.

За словами прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, цей проект призначено для того, щоб не допустити "приватизації перемоги Російською Федерацією" і показати історичну правду "про те, що Україна - держава-переможець, що українці на різних фронтах воювали проти нацизму, що без України цієї перемоги не було б".

"І вшанувати мільйони українців за те, що ми перемогли цю жахливу чуму. Вселити віру і впевненість в Україну, що ми перемогли тоді - і ми переможемо зараз. Ми хочемо, щоб уся країна побачила правду про минуле для того, щоб у майбутньому вона була впевнена у своїх силах. Щоб ми перемогли і в цій неоголошеній війні, яку розпочала Росія проти України", - наголосив Яценюк.

Канадський льотчик українського походження Петро Дмитрук. Був збитий над Францією, приєднався до французького Руху опору, загинув у боротьбі з нацистами.

Кримськотатарський льотчик Амет-Хан Султан. Двічі Герой Радянського Союзу.

Американський сержант Михайло Стренк. Був серед шести військовослужбовців, які підняли прапор США над островом Іводзіма, загинув у бою.

Кулеметниця УПА Галина Кузьменко (Надя) з Чернігівщини. Воювала проти окупантів, пройшла ГУЛАГ.

Прототип головного героя роману "Майор Вихор" Євген Березняк із Дніпропетровська.

Ще кілька роликів мають загальний характер і проводять паралелі між Другою світовою війною і війною на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram