ГоловнаСуспільствоВійна

Freedom House: Рівень свободи слова в Криму гірший, ніж у Сирії та в Ірані

Україна з "невільних" перейшла в розряд "частково вільних"

Freedom House: Рівень свободи слова в Криму гірший, ніж у Сирії та в Ірані
Фото: http://www.mk.ru/Геннадий Черкасов

Рівень свободи слова в окупованому Росією Криму 2014 року кардинально знизився і став одним із найгірших у світі.

Про це йдеться у звіті Freedom House, опублікованому на офіційному сайті правозахисної організації.

У документі Крим фігурує серед найбільш репресивних країн і територій світу поряд із Білоруссю, Туркменістаном і Узбекистаном.

За 100-бальною шкалою (де 100 - найгірший показник) Крим отримав 94 бали. При цьому такі країни, як Сирія й Іран, отримали 90 балів, а Росія - 83 бали.

Freedom House також нагадала, що Крим підпорядковується російськими законами про ЗМІ після анексії на початку 2014 року, "і його ЗМІ зіткнулися з обмежувальними нормами і повсюдним насильством". "В умовах російської окупації колись плюралістична сфера ЗМІ Криму сильно постраждала від закриття і блокування українських ЗМІ та введення російських обмежувальних регламентів для ЗМІ. Також були численні випадки залякування і насильства, що сприяють масовому від'їзду журналістів із Криму і створюють ризиковані умови для тих, хто залишився", - йдеться у звіті.

В організації зазначають, що Україна поліпшила свій показник із 63 балів до 58, перейшовши з розряду "невільних" у розряд "частково вільних".

"Відсторонення авторитарного уряду президента Віктора Януковича призвело до зниження політичного тиску на державні ЗМІ і ослаблення ворожості до незалежних думок. Однак ці успіхи були частково нівельовані наслідками конфлікту у східних регіонах країни, який створив великі перешкоди і небезпеки для журналістів", - сказано у звіті.

Freedom House назвала рівень свободи преси у світі найнижчим за останні 10 років.

Нагадаємо, в березні міжнародна правозахисна організація Amnesty International різко розкритикувала нинішню "владу" Криму. У своєму звіті правозахисники відзначили часті випадки переслідування інакодумців, спроб залякування, тортур і викрадень незгодних. Також правозахисники констатували випадки тиску на ЗМІ та неурядові організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram