ГоловнаСуспільствоВійна

Меджліс не відзначатиме своє національне свято в Криму

Святкування одного з головних свят кримських татар знову скасували

Меджліс не відзначатиме своє національне свято в Криму
Фото: EPA/UPG

Меджліс кримськотатарського народу відмовився від організації національного свята "Хидирлез" в анексованому Росією Криму.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на офіційному сайті Меджлісу.

"В обставинах, що склалися, Меджліс кримськотатарського народу не вважає можливим організовувати і проводити Всекримське національне свято Хидирлез, проявляючи солідарність з усіма співвітчизниками і жителями Криму, чиї громадянські та політичні права незаконно порушено. Меджліс кримськотатарського народу вважає також неможливим участь в офіційних та масових святах, які організовані і проводяться владою Криму", - йдеться в тексті заяви.

У документі також наголошується, що ситуація в Криму погіршується у зв'язку з фабрикацією адміністративних і кримінальних справ щодо членів Меджлісу і членів місцевих органів національного самоврядування, відмовами у реєстрації низки кримськотатарських ЗМІ, обмеженням діяльності Меджлісу і кримськотатарських громадських організацій, а також неодноразовими заборонами на проведення публічних масових заходів кримськотатарського народу.

"Хидирлез" - стародавнє тюркське свято землеробства, яке здавна відзначається кримськими татарами, корінним народом Криму, у формі народних гулянь, змагань у національних видах спорту, демонстрацій виробів майстрів народних ремесел.

Нагадаємо, в 2014 році проведення свята "Хидирлез", було скасовано через заборону на в'їзд до Криму екс-голові Меджлісу Мустафі Джемілєву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram