ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Порошенко доручив показати реальну вартість ліків

В Україні відкриють реєстри референтних цін

Порошенко доручив показати реальну вартість ліків
Фото: facebook.com/petroporoshenko/

Президент Петро Порошенко доручив міністру охорони здоров'я Олександру Квіташвілі відкрити реєстри референтних цін на ліки.

Про це він сказав на засіданні Національної ради реформ, на якому розглядалися пропозиції МОЗ з реформування галузі.

Суть референтного ціноутворення полягає в обчисленні базової ціни ліків на підставі порівняння цін на ці препарати в інших країнах.

За словами Президента, "цінники в аптеках нагадують цінники в ювелірних магазинах". Він заявив, що влада вже вжила низку заходів, які мають здешевити ліки.

"Кроки, які ми запропонували, щоб зробити закупівлю ліків прозорішою, реєстрацію набагато спрощенішою, зняли левову частку бюрократично-корупційних складових, які на 40-50% абсолютно необгрунтовано підвищували ціни на ліки", - сказав він.

Президент повідомив про підписання закону, який передбачає здійснення державних закупівель ліків за участю міжнародних організацій, зокрема Всесвітньої організації охорони здоров'я, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

За його словами, міжнародний досвід свідчить, що запровадження такої процедури дасть можливість заощадити тільки на закупівлях ліків до 40%. "Це буде потужний удар по фармакологічній мафії, яка 23 роки гріла руки на здоров'ї людей", - заявив Президент.

Нагадаємо, Порошенко також доручив при реформі охорони здоров'я виходити з принципу, що медицина має бути платною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram