ГоловнаСуспільствоПодії

У Харкові знесли три пам'ятники діячам комуністичного режиму

Міліція не перешкоджала знесенню радянської спадщини

Невідомі вночі 11 квітня знесли 3 пам'ятники діячам комуністичного режима Серго Орджонікідзе, Миколі Руднєву і Якову Свердлову в Харкові.

Про це свідчить відео знесення пам'ятників, розміщене на каналі Youtube "Накипіло - медіапроект громадянської журналістики".

Всі три пам'ятники були знесені групою людей в балаклавах і в однаковий спосіб.

Учасники акції за допомогою металевої драбини залізли на пам'ятник і закріплювали на фігурі трос з петлею. Потім вони прикріплювали трос до білого вантажного мікроавтобуса і валили його на землю.

На відео видно, що порожній металевий бюст Руднєва вони потім завантажили в мікроавтобус і вивезли. У момент знесення пам'ятника Руднєву на місце події прибула міліція, однак вона не перешкоджала знесенню пам'ятника. Пам'ятник Руднєву був встановлений у сквері на площі Руднєва перед будівлею Апеляційного суду Харківської області на місці його поховання в 1959 році.

Це була бронзова статуя, встановлена на постаменті з полірованого чорного граніту.

Зміївчанам "накипіло". Проблеми Зміївщини в рамках медіапроекту громадянської журналістики "Накипіло".

Пам'ятник Орджонікідзе був встановлений на Московському проспекті перед адміністративним корпусом Харківського тракторного заводу ім. С. Орджонікідзе в 1956 році. Це бронзова фігура, встановлена на постаменті з сірого граніту.

Пам'ятник Свердлову був встановлений на вул. Полтавський шлях (раніше носила ім'я Свердлова) у сквері перед низкою адміністративних будівель, в тому числі перед будівлею Управління державної служби охорони при Головному управлінні МВС України в Харківській області, в 1958 році. Це бронзовий бюст, встановлений на постаменті з червоного граніту. Поруч з пам'ятником розташована будівля, в якій розміщується офіс обласного комітету Комуністичної партії.

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) режимів, а також їх символіки в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram