ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Україна стала учасницею грантової програми ЄС з досліджень та інновацій

Євросоюз дав нашій країні 95% знижки на внесок для участі в програмі

Україна стала учасницею грантової програми ЄС з досліджень та інновацій
Фото: Макс Левин

Україна приєдналася до рамкової програми ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Угоду підписали сьогодні в Києві міністр освіти і науки України Сергій Квіт і комісар ЄС з питань науки й інновацій Карлос Моедас, повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

«Горизонт 2020» – це грантова програма ЄС, яка стартувала 2014 року і розрахована на 7 років, до 2020 року. Програма орієнтована на підтримку дослідницької, а також інноваційної діяльності в усіх сферах суспільного життя - від фундаментальних наук до впровадження інновацій у реальний сектор економіки. Загальний обсяг фондів програми становить 80 млрд євро.

Угода повинна сприяти залученню українських учених, університетів, науково-дослідних організацій та установ до спільних європейських наукових досліджень.

«Українські вчені з університетів і науково-дослідних інституцій будуть мати доступ до великих ресурсів, їхні заявки будуть конкурувати з усіма грантовими заявками європейських країн», - заявив після підписання Сергій Квіт.

Передбачають, що програма дасть Україні можливість співпрацювати в науково-технологічній сфері та створить умови для розширення міжнародного науково-технічного співробітництва, приєднання до європейського дослідницького простору, а також для інтеграції України в європейське наукове поле.

Квіт пообіцяв, що міністерство буде детально роз'яснювати ВНЗ і науковим інституціям технологію участі в програмі. Він також повідомив, що асоційована участь України в «Горизонті 2020» передбачає фінансовий внесок, оплата якого забезпечить участь українських учених у заходах програми, фінансування їхніх наукових проектів і т.д.

«Загальна сума, яку Україна повинна сплатити, становить 35,5 млн євро. Враховуючи складну економічну ситуацію в Україні, ЄС запропонував 95% знижки», - наголосив міністр. До слова, оплату Україною першого внеску за 2015 рік перенесено на період з 2016-го по 2020 рік.

Нагадаємо, що 15 грудня 2014 року в Брюсселі Україна і Європейський Союз підтвердили свою готовність підписати Угоду про участь України в Рамковій програмі наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram