ГоловнаСуспільствоВійна

Волонтери купили собаку-шукача для розвідки в зоні АТО

За вівчаркою, що відповідає критеріям військових, довелося їхати в Рівне

На замовлення одного із спецпідрозділів у зоні АТО волонтери Ольга Голубєва (Дніпропетровськ) і Катерина Білик (Київ) придбали собаку-шукача для розвідки. Кореспондент LB.ua побував разом з волонтерами у спецрозпліднику для німецьких вівчарок.

"До нас звернувся спецпідрозділ, у якого виникла необхідність у собаці. Хлопці розписали якості, якими мало володіти цуценя: краща адаптація, соціальні інстинкти, інстинкт здобичі, апортування, міцна нервова система. Крім того, собака має бути підрощеною (старшою від 2-х місяців) і пройти загальний курс дресирування.

Необхідну для незвичайної покупки суму - 350 доларів - зібрали лише за кілька днів. У пошуках відповідного цуценяти Голубєва зверталася до різних кінологів. Спілкуючись з ними, з'ясувала, що спецрозплідників для таких собак в Україні - зовсім небагато, і всі кінологи змушені звертатися до одних і тих самих заводчиків.

"У Дніпропетровську було єдине цуценя, двомісячне, але воно надто маленьке. У Харкові 5,5 місяця цуценя - його забрали. Залишилося це, саме такого віку, як потрібно", - каже Голубєва.

Дагга в 2 месяца
Фото: Предоставлено О. Голубевой
Дагга в 2 месяца

За допомогою дніпропетровського хендлера (професіонала, який готує собак до виступів і виставок) Олени Жукової, яка спеціалізується на німецьких вівчарках, волонтери знайшли Даггу у заводчика при Рівненському спецрозпліднику МВС. Для своїх 4 місяців собака вже показує чудові результати - виконує основні команди: "поруч", "сидіти", "лежати", "стояти", "до мене" і "фу".

"Найголовніша вимога - це стійкість психіки. Бо не кожен собака навіть на дресурі зможе працювати в зоні бойових дій. Він має бути дуже стійким до зовнішніх факторів", - пояснює Катерина Білик зі слів фахівців.

Міцну нервову систему Дагги випробовували тестуванням. Крім того, цуценя в Рівному перевірив інструктор - учасник бойових дій у Косово, який допомагає заводчику готувати собак для військових. Результат перевершив усі очікування.

Батька Дагги - племінного "німця" на кличку Норд - заводчик привіз з Бельгії кілька років тому, купивши його за 1000 доларів. Норд видресируваний на функції охорони. Троє собак з його потомства успішно працюють у зоні АТО.

"Тато в неї - бельгієць, крутий робочий пес. Вони показували його в роботі - відпрацювання "рукава" ідеальне. При цьому те, що діється в навколишньому світі, його взагалі не цікавить. Інструктор імітував постріли, шуми, шмагав його - Норду однаково, він виконує команду", - розповіла Білик. При волонтерах інструктор показував, як собака нападає на ворога, як чітко виконує пошук і виявлення людини.

"У малої було тільки здивування - чому вона не бере участі в цьому процесі", - сміються волонтери. Вони розповідають, що всі собаки - і батьки, і сама Дагга - дуже добре реагують на м'яч. Ця важлива для шукачів риса називається апортуванням.

"У тата інстинкт на м'ячик розвинувся з часом, а у Дагги він уже тепер яскраво виражений. Видно навіть із того, як вона кидається на повідець", - каже Голубєва, демонструючи реакцію Дагги на практиці. Цуценя чутливо стежить за рухом повідця і радісно кидається на нього при першій зупинці.

На Донбасі Дагга виконуватиме пошукові функції: "Може шукати міни, а може і людей", - зазначає мешканка Дніпропетровська. Собаці належить ще пройти навчання безпосередньо в зоні бойових дій, куди її відвезуть найближчими днями. Скільки ще вчитися - залежить від здібностей цуценяти і від інструктора, який працюватиме з Даггою у спецпідрозділі.

"Тата привезли, коли йому було 10 місяців - а однорічним він вже працював", - зазначила Голубєва.

Корм для Дагги - "Роял Канін" для цуценят - можна передати волонтерам у Дніпропетровську за адресами: вул. Комсомольська, 58, кім. 313, Ольга Голубєва (тел. 066 941 58 06), вул. Лазаряна-2, буд. 2 (територія ДІІТу, телефонувати 050 204 66 31). Телефон для передач у Києві: 093 217 96 84.

Допомогу розвідувальним групам у зоні АТО, а також артилеристам 93-ї бригади, реактивникам 28-ї бригади та іншим військовим прохання переказувати на картку ПриватБанку 5168 7572 6034 4256, Новикова Валерія. Картка для закупівлі тепловізорів і "нічників": 5168 7572 6034 4132, Новикова Валерія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram