ГоловнаСуспільствоВійна

Порошенко нагородив 340 військовослужбовців

70 бійців нагороджено посмертно

Порошенко нагородив 340 військовослужбовців
архив
Фото: www.facebook.com/petroporoshenko

Президент Петро Порошенко підписав укази про нагородження державними нагородами військових, у тому числі тих, хто брав участь у боях за Дебальцеве.

Солдати і офіцери нагороджені орденами Богдана Хмельницького, "За мужність", Данила Галицького, медалями "За військову службу Україні" та "За бездоганну службу".

Так, указом №108 за виняткову мужність і героїзм, проявлені в боях на Дебальцевському плацдармі, нагороджено 74 військовослужбовців, з яких 17 - посмертно.

Серед нагороджених - командир аеромобільної десантної роти 95-ї окремої аеромобільної бригади капітан Олександр Бордюг, який отримав високу нагороду - орден Богдана Хмельницького II ступеня, і командир аеромобільного десантного взводу 79-ї окремої аеромобільної бригади молодший лейтенант Павло Чайка, який вже отримує третю нагороду за час проведення АТО - орден "За мужність" I ступеня.

Капітан Олексій Комаров нагороджений орденом "Богдана Хмельницького" III ступеня (посмертно). 12 лютого в районі Дебальцевого в розпал натиску сил противника капітан Комаров на чолі колони машин здійснював доставку боєприпасів. Конвой потрапив у засідку терористів, почався бій. Офіцер, незважаючи на отримані важкі поранення, вів вогонь до останнього подиху.

Навідник аеромобільного десантного взводу 95-ї окремої бригади десантних військ рядовий Андрій Єльчанінов нагороджений орденом "За мужність" III ступеня. 16 лютого у складі штурмової бригади солдат здійснював прорив і брав під контроль важливий напрямок відходу військових формувань. Солдат особисто сів за кермо БТР і почав вивозити поранених бійців по дорозі, яка контролювалася бойовиками. Після цього повернувся в бригаду і продовжив виконання бойового завдання.

Орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагороджений старший лейтенант Григорій Дехтяр, який 31 січня під час виконання завдання щодо розблокування блокпоста у Вуглегірську з групою потрапив у засідку супротивника. Незважаючи на отримані значні поранення і травми, продовжив управління підрозділом. Завдяки професійним діям офіцера, незважаючи на натиск переважних сил противника, було здійснено вогневе прикриття штурмових груп і придушено вогневі точки супротивника.

Указом №109 нагороджено 266 воїнів, котрі проявили особисту мужність, героїзм, високий рівень професіоналізму та самовіддачі у різних бойових операціях під час АТО. 53 бійці нагороджені посмертно.

Серед нагороджених орденом "За мужність" III ступеня - механік-водій гаубичного самохідно-артилерійського взводу 72-ї бригади солдат Володимир Костенко, який бере участь в АТО з серпня 2014-го. 26 листопада минулого року поблизу села Гранітне Тельманівського району Донецької області солдат витяг з підбитої під час артилерійського обстрілу машини трьох поранених військовослужбовців.

Командир бойової машини парашутно-десантного взводу тієї ж бригади Олександр Дударчук перебуває на сході з квітня минулого року. При виконанні бойових завдань екіпаж під командуванням Дударчука знищив понад 25 добре укріплених бойових позицій і 3 бронетранспортери.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram