ГоловнаСуспільствоВійна

Російський журналіст розповів, як російські військові воювали в Дебальцевому

Солдати з РФ їдуть у чужу країну, щоб "зупинити війну"

Російський журналіст розповів, як російські військові воювали в Дебальцевому
Фото: Виталий Лазебник

Російський журналіст видання “КоммерсантЪ” Ілля Барабанов розповів про те, як російських військових відправляють воювати в Україну.

У статті Барабанов розповідає про кількох молодих військових, які донедавна проходили контрактну службу в одній з російських окремих мотострілецьких бригад.

"Дві-три тижні тому все змінилося, і ось уже двоє товаришів по службі без відзнак обіймаються на одній з площ Горлівки, інший у тій же соціальній мережі розміщує фотографію, де троє молодих хлопців сидять на броні десь на дорозі на Дебальцеве. Третій - кадр із застряглим в окопі деенерівським танком - головною визначною пам'яткою на в'їзді у зруйнований Вуглегірськ", - пише журналіст.

За його словами, на війну на сході України вони потрапили після 20 січня, коли на Донбасі відновилися активні бойові дії. Воювати молоді хлопці поїхали "добровольцями" - перед від'їздом підписали рапорти про звільнення.

"І якщо комусь із цих хлопців при штурмі Дебальцевого дуже не пощастило, то не пощастило добровольцю, який до моменту своєї смерті до тієї військової частини і тієї бригади точно не має ніякого стосунку", - зазначив журналіст.

"Тут вони ніби у безстроковому відрядженні. Командири були не проти, навпаки, поривання вони вітали, розповівши, чому саме зараз і саме в ці місцях треба поїхати батьківщину захищати", - пише Барабанов.

"Логіка військових дій в останні місяці досить проста: на виконання бойових завдань з боку чи то самопроголошених республік, чи то "окремих районів Донецької та Луганської області" (як написано в мінських угодах) виїжджають ті, хто справді вміє воювати. Вони вирішують поставлене завдання і відходять, а в зайнятий ними населений пункт, в комендатури і на блокпости зустрічати журналістів заступають вже місцеві ополченці, які з готовністю розповідають про своє шахтарське минуле. У якийсь момент можна і справді вирішити, що на війну з "хунтою" піднялися лише місцеві, але потім хтось проговорюється:

— За тим териконом буряти стоять.

— А що за буряти?

— Ну... Донбаські індіанці...”

В останні дні перед остаточним штурмом Дебальцевого, щоб зайвий раз не світити "бурятів", журналістам постаралися максимально закрити в'їзд у Вуглегірськ, звідки розвивався наступ усередину котла. Через кілька днів після штурму, коли Дебальцеве остаточно "зачистять", на блокпости виставлять шахтарів, а журналістам знову відкриють дорогу, повідомив Барабанов.

Так званим російським "добровольцям" відразу сказали, що вони їдуть воювати в Україну. "А тобі самому це навіщо?" - запитав я одного з них. - "Нам пояснили, що ми допоможемо зупинити тут війну", - була мені відповідь", - описав діалог з росіянином журналіст.

"Але, сидячи на броні, війну зупинити не можна. Війну можна зупинити, тільки якщо всі злізуть з броні і повернуться додому, хоча б у свою країну із сусідньої", - йдеться в статті, опублікованій у "Комерсанті".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram