ГоловнаСуспільствоВійна

Боєць Нацгвардії розповів про вихід з Дебальцевого

Кількість загиблих при виведенні військ перевищує офіційно озвучену

Боєць Нацгвардії, фотокореспондент Віталій Лазебник, який служить у 8-му батальйоні, розповів LB.ua, як його загін виходив із Дебальцевого.

"Наш батальйон вийшов без втрат, тільки двох людей взяли в полон. Вони їхали на машині 128-ї бригади трохи у хвості за нами, так вийшло. І щось у них там сталося, унаслідок чого вони потрапили в полон. Ми втратили всю техніку - БТРи, два КрАЗи. БТР застряг у болоті, ми його витягти не змогли танком. КрАЗ один підбили і другий теж. Потрапили у дві засідки. Перша засада була зі стрілецькою зброєю, друга - з одного боку танк, з іншого боку снайпери. Танки підбили три машини, які з нами їхали. Прострелили двигун нашої машини, ми вискочили, зайняли кругову оборону, придушили їх вогнем", - повідомив він.

Фото: Виталий Лазебник

Він також висловив упевненість, що дані про загиблих, які озвучують зараз силовики, занижені. "Упевнений, що загинуло більше ніж 6 осіб - особисто я бачив двох загиблих. Дуже багато людей, які виходили пішки, вийшли до Світлодарська, до ТЕЦ безпосередньо, а там була засідка сепарів - танки, піхота. Багато там попалися. Ми об'їжджали ТЕЦ. Я думаю, що 6 або 22 загиблих, про яких каже Порошенко, - це ті, чиї останки вдалося знайти та ідентифікувати. А тих, хто в полях залишився лежати, не порахуєш. Колона розділилася, частина виїжджала однією дорогою, частина - іншою", - розповів Лазебник.

"Взагалі планувалося, що вся операція пройде вночі. Але вночі багато блудили, не туди повернули, затори - в результаті половину дороги довелося їхати по світлому, і сепари встигли підготуватися. Ми виходили разом із 128-ю гірсько-піхотною бригадою, 20-ю, 101-ю. Поїхали не по головній дорозі, а полями по азимуту навпростець, глухими козиними стежками, по танковій колії, де вона вже була. Основна дорога замінована була, об'їзні теж постійно були під обстрілом.

Напередодні майже добу тривав бій. Групи сепарів уже заходили у саме Дебальцеве, "хрест" десь за кілометр-півкілометра. Стрілянина цілий день тривала, метрів 200-300 на позиції 128-ї наступали, хотіли оточити, але у них це не вийшло. О 9 вечора розпочався дуже сильний артилерійський обстріл, порівняно з яким те, що нас до цього три і п'ять разів на день обстрілювали з мінометів або "Градів", - дурниця. Зрівняли практично з землею перехрестя. Потім настала тиша. Ми спакували і швидко вийшли", - повідомив боєць.

Він додав, що його батальйон міг би протриматися на наявних запасах ще близько тижня, але у артилерії вже відчувався дефіцит снарядів, "тому що вони почали трохи менше стріляти".

Лазебник також додав, що в Дебальцевому перемир'я, оголошене у ніч на 15 лютого, протривало лише годину. "15-го числа о 00:00 обстріли закінчилися і рівно через годину знову поновилися".

"Наші артилеристи дуже великі молодці, як тільки по нам починали стріляти - відразу придушували вогонь. Дуже діставали кілька кочівних мінометів, 2-3 рази вистрілив - і змінює позицію. Підійти до нас близько боялися, у нас дуже багато народу було. Вогонь був постійно, але активних лобових атак не було.

Страшно, коли артилерія обстрілює, а коли прямий контакт - особисто мені не страшно. Якщо куля просвистіла - значить, вона не моя, треба сховатися і подивитися, звідки стріляють. Коли працює артилерія, там секунда або максимум дві [щоб] почути підліт міни. Хіба що впасти встигнеш. "Гради" взагалі безшумно падають, відразу вибухають", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram