ГоловнаСуспільствоВійна

"Укроборонпром": англійські Saxon не поступаються БТР-80 (оновлено)

Британські машини надійшли на озброєння ще 1983 року

"Укроборонпром": англійські Saxon не поступаються БТР-80 (оновлено)
Фото: ukroboronprom.com.ua

"Укроборонпром" вважає, що англійські бронемашини Saxon, закуплені під антитерористичну операцію на Донбасі, за своїми характеристиками не поступаються БТР-80, що є на озброєнні в Україні. Про це повідомляє прес-служба концерну.

"Бронеавтомобілі спроектовано з урахуванням ведення бойових дій - броня корпусу цих машин легко гасить енергію пострілу вже на лицьовому шарі. Кількість зварних швів мінімальна, усі з'єднання - дуже високої якості. Saxon має вибухобезпечні паливні баки, тобто пальне не детонує навіть після прямого влучення засобом ураження. Для швидкого ремонту ходової частини всі елементи трансмісії розташовано зовні. Є функція автопідкачуванням шин. Також вражає протимінна стійкість - бронекорпус з V-подібним днищем витримує детонацію міни масою до 9 кг, а з більшої відстані - навіть масою 12,7 кг", - прокоментував начальник НДІ озброєння та військової техніки ЗСУ Ігор Чепков.

"Ці бронеавтомобілі прийняли на озброєння англійської армії 1983 року. Якщо порівняти з нашими БТР-80, Saxon якістю не поступаються. На них можна вивозити бійців із найгарячіших точок. А правостороннє кермо, кажуть військові, не грає ролі на полі бою", - наголошено в повідомленні.

Оновлено: Заява "Укроборонпрому" прозвучала у відповідь на слова британського генерала Ричарда Даннатта (Richard Dannatt), який очолював Генштаб Збройних сил Великобританії з 2006-го по 2009 рік. За його словами, закупівля броньовиків Saxon українським урядом - ніщо інше, як "аморальний вчинок". При цьому він заявив, що бронемашини абсолютно марні в боротьбі з проросійськими сепаратистами на сході України, оскільки "вони не відповідають меті".

"Вони зовсім марні, напівброньовані вантажівки, які не повинні і близько підходити до лінії фронту", - зазначив він.

"Припускати, що Великобританія надає значну підтримку шляхом надання транспортних засобів, які ми вилучили з експлуатації десять років тому, тому що ми визнали їх небезпечними, видається щонайменше дивним і просто небезпечним щонайбільше", - наголосив він.

Нагадаємо, минулого тижня в Україну прибули перші 20 бронеавтомобілів Saxon із загальної партії в 75 машин. Зараз їх відправили на модернізацію: на них установлять бойовий модуль, який складається з кулемета і, можливо, гранатомета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram