ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

СБУ розкрила корупційну схему закупівлі ліків для МОЗ

Приватна компанія закупила за завищеними цінами фармпродукції на 1,26 млрд.

СБУ розкрила корупційну схему закупівлі ліків для МОЗ
Фото: Макс Левин

Служба безпеки України спільно з органами прокуратури викрила механізм завдання збитку держбюджету при закупівлі Міністерством охорони здоров'я лікарських засобів і виробів медичного призначення у 2012-2014 роках.

Встановлено, що службові особи одного з найбільших дистриб'юторів фармацевтичної продукції поставляли ліки на замовлення МОЗ України за цінами, завищеними на 20-40%. Для цього в документи, необхідні для митного оформлення товарів, вносилися завідомо неправдиві відомості. Таким чином зловмисники отримували надприбутки в обхід встановленої законодавством 10-відсоткової граничної надбавки на оптові ціни на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Протягом 2012-2014 років ця комерційна структура за посередництва підконтрольних іноземних фірм імпортувала в Україну на виконання державного замовлення тільки за договорами з МОЗ фармацевтичної продукції на суму понад 1 мільярд 260 мільйонів гривень.

Зареєстровано кримінальне провадження за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо,

з 2015 року в Україні впроваджуватиметься нова схема держзакупівель медпрепаратів. Частину держзакупівель передадуть міжнародним організаціям, а частина поки залишиться у МОЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram