ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд заарештував заступника голови Меджлісу

Через події лютого 2014 року Ахтему Чийгозу загрожує 10 років позбавлення волі

Суд заарештував заступника голови Меджлісу
Ахтем Чийгоз

Київський районний суд анексованого Сімферополя обрав заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтему Чийгозу запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 19 лютого 2015 року.

Про це повідомляє "Крым.Реалии" із залу суду.

На засіданні суду була присутня прокурор Криму Наталія Поклонська. У коментарі журналістам вона зазначила, що "Ахтему Чийгозу інкримінується стаття 212 частина 1 Кримінального кодексу Російської Федерації ("організація масових заворушень") і за нею загрожує ув'язнення під вартою терміном до 10 років".

Крім того, за словами Поклонської, Чийгозу інкримінують смерть двох людей, які загинули внаслідок дій мітингувальників 26 лютого 2014 року.

Як повідомлялося раніше, затриманого Ахтема Чийгоза доставили в Центральний районний суд Сімферополя. Тут йому мали обрати запобіжний захід. Однак через деякий час Чийгоза відвезли в Київський райсуд, де він був до цього.

Ахтема Чийгоза затримали у четвер, 29 січня. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, Чийгоза затримано "за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях".

За його словами, йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли відбувалася акція протесту за участю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі, біля будівлі кримського парламенту.

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, коментуючи затримання, заявив, що в Криму розпочався новий виток репресій проти активістів кримськотатарського національного руху.

Відеокадри, які є в розпорядженні видання "Крым.Реалии", свідчать, що Ахтем Чийгоз під час мітингу закликав учасників заходу до спокою (відео знято 26 лютого 2014 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram