ГоловнаСуспільствоПодії

Сина українського мільйонера оголошено в розшук

Миколу Гуту підозрюють у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах

Міністерство внутрішніх справ України оголосило в розшук співвласника агрохолдингу "Мрія", який оголосив дефолт, Миколу Гуту.

Відповідну інформацію оприлюднено на сайті Міністерства внутрішніх справ у розділі "Особи, які переховуються від органів влади". Датою зникнення Гути вказано 31 березня 2014 року.

Гуту підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України ("Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою"). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Агрохолдинг "Мрія" засновано в 1992 році Іваном і Клавдією Гутами. Земельний банк холдингу, який перевищує 300 тис. га, зосереджений у західних областях України. "Мрія" спеціалізується на вирощуванні пшениці, ячменю, ріпаку, цукрових буряків, гречки, картоплі та ін. 20% компанії торгуються на Франкфуртській фондовій біржі.

"Мрія" у серпні 2014 року повідомила про прострочену виплату близько $9 млн процентного доходу і близько $120 млн у рахунок погашення боргу за її зобов'язаннями. Сукупна заборгованість "Мрії" перед усіма фінансовими кредиторами з урахуванням гарантій, наданих пов'язаним з родиною Гут компаніям, на час оголошення дефолту становила близько $1,3 млрд.

Кредитори "Мрії" просили українську владу розслідувати діяльність компанії та сім'ї Гут, яка її контролює, запобігти потенційному виведенню активів, майна і грошових коштів холдингу.

Сторони так і не погодили процесу реструктуризації заборгованості "Мрії". 14 січня кредиторські комітети повідомили, що за рішенням суду акціонерний контроль над "Мрією" замість сім'ї Гут здійснює тимчасовий ліквідатор з Британських Віргінських островів. На зустріч з радниками комітетів 12 січня в Києві з обговорення належної передачі управління компанією ніхто з Гут не з'явився. "Комітети кредиторів здивовані відсутністю в Україні сім'ї Гут та її самоусунення від діалогу з кредиторами в такий критичний період", - йдеться в їхньому прес-релізі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram