ГоловнаСуспільствоВійна

Герої статті LB.ua отримали вищу нагороду Нацгвардії

Трьох бійців полку "Донбас" нагородили за доблесну службу

Бійці полку спецпризначення "Донбас" із позивними Сет і Брокер, про яких йшла мова у публікації "Довга дорога з ДНР", 8 грудня отримали нагороди Національної Гвардії України. Про це LB.ua повідомили самі солдати.

Три нагрудні знаки для бойових побратимів
Фото: Ігор Гевко
Три нагрудні знаки для бойових побратимів

Ігор Гевко з позивним "Брокер", боєць із позивним "Сет" - кримчанин, який не хоче розголошення свого імені, а також їхній побратим Сергій Ружицький ("Тезка") у понеділок одержали нагороди - нагрудні знаки "За доблесну службу". Це - найвища нагорода НГУ.

Бійці зазначили, що все, що вони робили на фронті - не для нагороди, а заради служби Батьківщині. Разом з тим, ці відзнаки, на їхню думку, видані їм не за вихід з "Іловайського котла" - для такого бойового епізоду це занадто дрібна нагорода.

"У нас було багато епізодів, за якими ми ордени повинні мати, - сказав Гевко в коментарі LB.ua. - Те, що ми вийшли з оточення, зберігши зброю, з точки зору кваліфікації тягне на орден "За мужність". У радянський час за це давали Орден Червоної зірки".

Сет і Брокер
Фото: Макс Левін
Сет і Брокер

Водночас, найвища нагорода Нацгвардії стала для гвардійців приємним сюрпризом.

"Це відзнака гвардійця, кваліфікація бойового професіоналізму: мужність, хоробрість тощо. Характеристика конкретного бійця як особистості у всіх ситуаціях. "Воїн світла", так би мовити", - розповів про суть нагороди Брокер.

У документах до нагрудного знаку вказано дату видачі: 1 жовтня, що, на думку бійців, означає, що рішення про їхнє нагородження ухвалили напередодні операції "Донбасу" в Іловайську. Поки Сет і Брокер виходили з котла, щонайменше 15 їхніх товаришів встигли отримати такі нагороди. Документи героїв, можливо, загубилися в штабі.

Редакція LB.ua вітає Сета, Брокера і тезку з отриманням заслуженої нагороди і бажає їм надалі успіхів на службі Батьківщині.

Нагрудний знак І. Гевка і посвідчення до нього
Фото: Ігор Гевко
Нагрудний знак І. Гевка і посвідчення до нього

Загалом полк "Донбас" отримав 35 знаків "За доблесну службу". Цю заохочувальну нагороду заснували 11 серпня 2014 року за указом міністра внутрішніх справ Авакова, вона не дає додаткових пільг і привілеїв бійцям.

Нагадаємо, в понеділок дружина і діти одного з бійців "Донбасу", який потрапив у полон понад 100 днів тому під Іловайськом, просили президента посприяти звільненню їх чоловіка і батька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram