ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура Польщі закрила справу проти перевізника амуніції для України і повернула каски

На складах митниці залишається 42 польських бронежилети

Прокуратура Польщі закрила справу проти перевізника амуніції для України і повернула каски
Архивное фото
Фото: Макс Левин

Засоби захисту для української армії, куплені за пожертви поляків, залишаються на складах у Польщі через неузгодженість рішень різних відомств. Про це йдеться в повідомленні фундації "Відкритий діалог", текст якого має LB.ua.

"Рішенням Окружної прокуратури в Замості було закрито провадження у справі ввезення бронежилетів на територію України волонтером Фонду "Відкритий діалог". До цього часу прокуратура повернула вже 116 касок, але на складах митниці в Замості і далі залишаються затриманими 42 бронежилети. Засоби захисту лежать на складах замість того, щоб рятувати життя українських військових і бійців Нацгвардії", - сказано в повідомленні.

Водія фундації ще 29 березня затримали на польсько-українському кордоні у зв'язку зі спробою незаконного вивезення обмундирування в Україну.

Справу закрили "через 5 місяців допитів, обшуків, експертиз, що проводилися під наглядом різних прокуратур, на користь яких справу вело, крім інших, Центральне слідче бюро", - підкреслили у фундації. Прокуратура визначила, що вчинок волонтера не є злочином, тому що становить мізерн шкоду для суспільства.

Як зазначив голова Ради та уповноважений Фундації, на його жаль, польська держава не діє узгоджено, тому що окремі її структури є автономними.

Фундація "Відкритий діалог" акумулює кошти від поляків та української діаспори для допомоги АТО (раніше - Євромайдану). Вона вже зібрала 650 тис. злотих і набула більш ніж 300 бронежилетів. З цих коштів фінансуються також програми допомоги емігрантам і переселенцям з територій, охоплених військовими діями.

Фонд працює над отриманням концесії МВС та Міністра економіки на постачання касок і бронежилетів на територію України. Незважаючи на численні звернення, законодавство, яке лібералізує ці положення і спрощує процедури отримання концесії, досі не змінено.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко просив Польщу пришвидшити передачу бронежилетів для учасників АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram