ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Медики та волонтери звинуватили МОЗ у бездіяльності під час АТО

Солдати на сході не отримують належної медичної допомоги

Медики та волонтери звинуватили МОЗ у бездіяльності під час АТО
Фото: lifedon.com.ua

Медики та волонтери звинуватили Міністерство охорони здоров'я у бездіяльності та непрофесійності під час антитерористичної операції. Звинувачення прозвучали під час прес-конференції, участь у якій взяли провідні вчені, лікарі та керівники волонтерських організацій, пише "РБК-Україна".

"Таке враження, що чиновники МОЗ не усвідомлюють того, що в країні йде війна. Вони не знають, що відбувається на передовій", - сказала керівник української платформи "Міжнародна асоціація підтримки України" Ольга Дурбан-Чуйко. За її словами, у зоні АТО практично відсутні автомобілі швидкої медичної допомоги, а їх функції виконують окремі волонтери.

Куратор медичної служби Штабу національного порятунку Юлія Вотчер також висловила думку, що солдати гинуть не лише від рук бойовиків, а й через професійну недбалість МОЗ. "Не стільки від поранень, а переважно від некваліфікованої допомоги та відсутність необхідних медпрепаратів", - зазначила волонтер.

Проте медики критикують МОЗ не тільки за АТО. "Україна знаходиться не тільки на межі війни, але і вперше за свою історію опинилася на порозі епідеміологічної катастрофи", - про це на конференції заявила директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб, академік Вікторія Задорожна.

"Календар щеплень зірвано. Обов'язкові щеплення не будуть зроблені цілому поколінню - майже мільйон дітей до двох років залишилися без вакцин", - зазначила фахівець.

Вона додала, що реальна євроінтеграція можлива тільки для "безпечних" країн з достатнім охопленням імунізації населення. Цього року Україна опустилася не просто нижче допустимого рівня, а на саме дно. Задорожна попередила, що нікому у Європі не потрібно вільне переміщення громадян "хворої країни".

Провідний нейрохірург, академік Академії медичних наук України Віталій Цимбалюк зазначив, що вітчизняна медицина хвора і її потрібно лікувати. "Нам потрібно змінити "квотне" призначення міністрів. Треба ставити керівниками відомства професіоналів", - підкреслив академік.

За його словами, вибір міністра народом себе не виправдав: професіонала медична галузь так і не побачила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram